Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane is een spookdorp dat bekend staat vanwege het bloedbad dat hier op 10 juni 1944 plaatsvond toen de Duitsers het dorp omsingelden en vervolgens verwoestten.

Als fotograaf heb ik een fascinatie voor spookdorpen. Zo kwam ik op Rhodos geheel onverwacht het dorp Eleousa tegen en heb ik recent het Belgische spookdorp Doel nog gefotografeerd. Toen ik tijdens een persreis hoorde over het dorp Oradour-sur-Glane ben ik meteen gaan googelen en had ik al snel besloten dat ik dit unieke Franse plaatsje een keer moest bezoeken. In de zomer van 2016 heb ik tijdens de zomervakantie een tussenstop gemaakt bij Oradour-sur-Glane. Ik was net op tijd, want je kunt in de zomer tot 18 uur naar binnen en mag er tot 19 uur rondlopen. Ik had het geluk dat de avondzon op dit tijdstip zorgde voor een mooi belicht decor. Of ‘mooi’ het juiste woord is, is iets waarover je kunt discussiëren. Want hoewel Oradour-sur-Glane voor fotografen een plek is om van te smullen, is het verhaal achter Oradour-sur-Glane niet zo mooi.

Het oude dorp Oradour-sur-Glane is in zijn geheel een oorlogsmonument dat herinnert aan wat er op de tiende juni van 1944 geschiedde. Onder leiding van de Duitse majoor Diekmann hebben de Duitsers het dorp ingesloten. Ze hadden na aankomst een half uur nodig om alle ingangen en vooral uitgangen van het dorp af te sluiten. Vervolgens moesten de dorpsbewoners zich op het marktplein verzamelen waar zogenaamd een identiteitscontrole plaats zou vinden. Rond 16 uur werd door het kerkgebouw op te blazen het startsein gegeven voor een enorme executie. De vrouwen en kinderen van Oradour-sur-Glane bevonden zich op dat moment in de kerk. Vervolgens werden de mannen met machinegeweren vermoord. Na de slachting werd de rest van het dorp in brand gestoken. Maar liefst 642 mensen vonden de dood. De jongste was een baby van nog geen week oud. Slechts zes mannen overleefden deze gruwelijke wandaad.

Tegenwoordig is Oradour-sur-Glane een openluchtmuseum en vooral een herdenkingsplaats. Je kunt het dorp via een herdenkingscentrum bezoeken. Fotograferen is eigenlijk niet toegestaan. Daardoor heb ik alles met een compactcamera in het geniep moeten schieten. Wie de ruïnes van Oradour-sur-Glane bezoekt die moet daar zeker een uur tot twee uur voor uittrekken. Je wandelt door de straten zoals ze in 1944 achtergelaten zijn. Door middel van tekstbordjes kun je zien wie er in de panden zat. Zo kom je langs de slager, langs baartjes en een meisjesschool. Op het dorpsplein staat nog de verlaten auto van de lokale huisarts. Wil je Oradour-sur-Glane op je gemak verkennen, ga dan meteen om 9 uur in de ochtend of anders aan het einde van de middag. Het dorp is een populaire bezienswaardigheid in de regio Limousin.

Inmiddels is er naast het spookdorp een nieuw dorpscentrum verrezen waar je herdenkingsmonumenten kunt bewonderen of gewoon wat kunt eten of drinken.

Hier ligt Oradour-sur-Glane

Weersverwachting Oradour-sur-Glane

vandaag
31° / 16°
morgen
30° / 17°
21 jul
23° / 16°
22 jul
23° / 11°
23 jul
24° / 15°
Meer weer van Oradour-sur-Glane op klimaatinfo.nl

Meer informatie