Weersverwachting Oradour-sur-Glane

vandaag
4° / -1°
morgen
6° / 1°
21 jan
4° / 0°
22 jan
5° / -2°
23 jan
9° / 2°

Oradour-sur-Glane

Waar ligt Oradour-sur-Glane?

Externe links

Het oude dorp Oradour-sur-Glane is in zijn geheel een oorlogsmonument dat herinnert aan wat er op de tiende juni van 1944 geschiedde. Onder leiding van de Duitse majoor Diekmann hebben de Duitsers het dorp ingesloten. Ze hadden na aankomst een half uur nodig om alle ingangen en vooral uitgangen van het dorp af te sluiten. Vervolgens moesten de dorpsbewoners zich op het marktplein verzamelen waar zogenaamd een identiteitscontrole plaats zou vinden. Rond 16 uur werd door het kerkgebouw op te blazen het startsein gegeven voor een enorme executie. De vrouwen en kinderen van Oradour-sur-Glane bevonden zich op dat moment in de kerk. Vervolgens werden de mannen met machinegeweren vermoord. Na de slachting werd de rest van het dorp in brand gestoken. Maar liefst 642 mensen vonden de dood. De jongste was een baby van nog geen week oud. Slechts zes mannen overleefden deze gruwelijke wandaad.

Tegenwoordig is Oradour-sur-Glane een openluchtmuseum en vooral een herdenkingsplaats. Je kunt het dorp via een herdenkingscentrum bezoeken. Fotograferen is eigenlijk niet toegestaan. Daardoor heb ik alles met een compactcamera in het geniep moeten schieten. Wie de ruïnes van Oradour-sur-Glane bezoekt die moet daar zeker een uur tot twee uur voor uittrekken. Je wandelt door de straten zoals ze in 1944 achtergelaten zijn. Door middel van tekstbordjes kun je zien wie er in de panden zat. Zo kom je langs de slager, langs baartjes en een meisjesschool. Op het dorpsplein staat nog de verlaten auto van de lokale huisarts. Wil je Oradour-sur-Glane op je gemak verkennen, ga dan meteen om 9 uur in de ochtend of anders aan het einde van de middag. Het dorp is een populaire bezienswaardigheid in de regio Limousin.

Inmiddels is er naast het spookdorp een nieuw dorpscentrum verrezen waar je herdenkingsmonumenten kunt bewonderen of gewoon wat kunt eten of drinken.

Foto's van Oradour-sur-Glane