Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Nérac

Nérac is een prachtig stadje in het departement Lot-et-Garonne. Historisch gezien, maakt de plaats deel uit van de Gasgogne, een van de historische Franse provincies. Nérac is de grootste plaats in het zuiden van het departement en heeft hierdoor een belangrijke regionale functie.

De geschiedenis van het Nérac gaat helemaal terug tot het begin van de elfde eeuw, toen de abdij van Condom het land rondom het huidige Nérac geschonken kreeg. De geschiedenis van het dorp is nauw verbonden met de familie d’Albret, die het uiteindelijk zouden schoppen tot koning van Frankrijk. Een standbeeld van Hendrik IV van Frankrijk is nog steeds in het stadje te vinden. Het was de moeder van Hendrik IV, Johanna van Albret die Nérac in 1560 bekeerde tot het protestantse geloof. Hiermee werd Nérac een van de belangrijkste protestantse bolwerken in de regio. In het begon van de zeventiende eeuw – tijdens de godsdienstoorlogen – werden de protestanten uit het dorp verdreven en werden de stadsmuren afgebroken.

Overnachten in Nérac

Door de centrale ligging van Nerac, is het stadje de perfecte uitvalsbasis tijdens een vakantie in de Lot-et-Garonne. Er zijn in het dorp verschillende leuke hotels, B&B’s en vakantiehuizen te vinden. Een van de populairste en meest gewaarde plekken in Nérac is het Château de Cauderoue. Reizigers die er verbleven noemen het prachtige zwembad, de schone kamers in kasteelstijl en de vriendelijke, gastvrije eigenaren. Andere voortreffelijke opties in het stadje zijn Moulin de Bapaumes en chambre d’hotes a nérac.

Liever op een camping in de buurt van Nérac dan is Camping Le Mouliat  in Moncrabeau, onze tip!

In de negentiende eeuw werd onder toeziend oog van Maximilien Theodore Chretin, een Franse beeldhouwer en archeoloog een bas-reliëf gevonden. Dit reliëf zou onderdeel geweest zijn van een Gallo-Romeinse villa, die onderdeel was van een keizerlijke stad onder leiding van Tetricus. Enkele jaren later zou hij, onder druk van de burgemeester van Nérac, toegeven dat het om een vervalsing ging, die hij zelf gemaakt had.

Een van de meest opvallende bouwwerken in het dorp is het Château de Nérac. Dit kasteel is gebouwd in de Lodewijk XII-stijl. De oudste delen van het kasteel stammen uit de veertiende eeuw, maar in de 1621 en tijdens de Franse Revolutie werd het grootste deel van het kasteel afgebroken. Nu is alleen nog de noordelijke vleugel van het voormalige kasteel te zien. In deze vleugel is nu het museum van Nérac gevestigd. In dit museum, zijn verschillende archeologische vondsten uit de regio te vinden. Niet het bas-reliëf van Maximilien Theodore Chretin, dat ligt in een museum in Toulouse in de opslag. Verder is er in het museum informatie te vinden van de verschillende adellijke families die in Nérac gewoond hebben. Met als centrale middelpunt Hendrik IV van Frankrijk.

Het belangrijkste geloofsgebouw van Nérac is de Saint-Nicolas de Nérac. De oudste kerk op deze plek stamt uit de negende eeuw. Deze priorij werd gebouwd door de abdij van Condom en werd in 1066 gewijd aan Sint-Nicolaas. In de zeventiende eeuw stortte de kerktoren in en was de rest van de kerk in een erbarmelijke staat. Hierdoor werd besloten de oude kerk te slopen en een nieuwe kerk te bouwen. De nieuwe kerk heeft een neoklassiek uiterlijk met kleurrijke gebrandschilderde ramen en prachtig versierde gewelven.

Het mooiste en oudste deel van Nerac is te vinden rondom de pont-vieux de Nérac, een boogbrug uit de zestiende eeuw over de Baise. In dit deel van het dorp zijn enkele van de oudste vakwerkhuisjes van het stadje te vinden. Vanaf het plein voor de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Nérac en vanaf de andere brug over de Baise heb je een prachtig uitzicht over dit lagergelegen deel van Nérac.

De leukste dag om een bezoek te brengen aan het stadje is zaterdag. Op deze dag is er in Nérac een grote, levendige markt te vinden, waar de lokale boeren, wijnmakers en kaasproducenten hun producten te koop aanbieden. Het is een grote markt waar je uren overheen kunt wandelen. Naast marktkramen zijn er ook gezellige terrassen te vinden en wordt er op verschillende plekken livemuziek gemaakt. De ideale plek om je zaterdagmorgen te besteden tijdens een vakantie in de Lot-et-Garonne. Nadat we de markt bezocht hebben, lopen we langs de Saint-Nicolas de Nérac en het Château de Nérac. Daar nemen we de trappen naar beneden en lopen langs de oever van de Baise naar de pont-vieux de Nérac. We steken de brug over en lopen via het historische deel van het dorp naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Hier ligt Nérac

Weersverwachting Nérac

vandaag
22° / 15°
morgen
21° / 14°
16 jun
26° / 12°
17 jun
27° / 17°
18 jun
27° / 20°
Meer weer van Nérac op klimaatinfo.nl

Meer informatie