Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Moncrabeau

Moncrabeau is een klein dorpje in het zuidelijke deel van het departement Lot-et-Garonne. Moncrabeau het ligt tussen de plaatsen Nérac en Condom in, op een kleine heuvel. Het dorp is vooral bekend vanwege het Festival des menteurs de Moncrabeau, dat er jaarlijks gehouden wordt.

Moncrabeau ligt in het hart van de historische provincie Cascogne, aan de rivier de Baise. Ondanks dat Moncraubeau een oud dorp is, volgens sommige bronnen, wordt de heuvel, war het dorp ligt al meer dan tweeduizend jaar bewoond, heeft het dorp nooit een grote of belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de regio. Toch heeft het dorp genoeg mooie historische huizen, een oude kerk, met bijzondere toren en natuurlijk het festival van de leugenaars, waardoor het dorp een plekje op de lijst met mooiste dorpen van de Lot-et-Garonne verdient. Ben je in Moncrabeau, dan is een diner bij Le Phare de Jeanne, een dikke tip van ons. Overnachten kun je er op de camping Le Mouliat, aan de voet van het dorp.

Het Festival des menteurs de Moncrabeau is een jaarlijks terugkerend traditioneel festival waarbij de “Koning der leugenaars” wordt gekozen. Sinds de 16e eeuw bestaat er een “Academie van leugenaars” met veertig leden, nadat de inwoners van de stad trots beweerden de grootste Gasconse leugenaars te zijn. De verkiezing van de koning der leugenaars vindt al meer dan dertig jaar plaats op de eerste zondag van augustus. De deelnemers aan het festival moeten plaatsnemen op de stoel van leugenaars, een stenen zetel in het midden van het dorp, en moeten de meest geloofwaardige valse verhaal verzinnen en voordragen, wat een “leugen” wordt genoemd. Vervolgens is het aan de leden van het Academie om de koning der leugenaars aan te wijzen door te stemmen met lepels zout. Tien lepels belonen de meest bedreven leugenaar, waarbij de winnaar eigenaar wordt van de grootste berg zout.

Een van de bekendste inwoners van Moncrabeau is Michel Goma, een van de bekendste modeontwerpers van Frankrijk. Na eerst te hebben gewerkt bij Jeanne Lafaurie, was Michel Goma tien jaar lang, van 1964 tot 1974, modeontwerper bij Jean Patou, waar Jean-Paul Gaultier zijn assistent was. In de jaren 1975 richtte hij zijn eigen modehuis op. Daarna werkte hij voor de Japanse warenhuisketen Isetan, waar hij bruidsjurken, brillen, bagage en zelfs auto’s ontwierp. Hij ontwierp ook de prêt-à-porter collecties voor Carven voordat hij in 1987 terugkeerde om een prêt-à-porter lijn te creëren bij Balenciaga, die de naam “Le Dix” kreeg als eerbetoon aan het parfum dat in 1947 werd geïnitieerd door Cristóbal Balenciaga. Hij bleef bij Balenciaga tot 1992. In Moncrabeau is nu een klein museum, dat in zijn geheel gewijd is aan deze bijzondere modeontwerper. In het museum zijn tekeningen en kledingstukken te zien, die zijn ontworpen door Michel Goma. Entree van het museum is gratis, er wordt wel om een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Hier ligt Moncrabeau

Weersverwachting Moncrabeau

vandaag
22° / 15°
morgen
21° / 14°
16 jun
26° / 12°
17 jun
27° / 17°
18 jun
27° / 20°
Meer weer van Moncrabeau op klimaatinfo.nl

Meer informatie