Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Condom

Condom is een stadje in het Noordelijke deel van het departement Gers, in het zuiden van Frankrijk. Het dorp maakt deel uit van de regio Occitanië en is terug te vinden op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France. Ondanks dat Condom een stad is, hoort het door zijn geringe aantal inwoners thuis op mooiste dorpjes.

Dit deel van het departement Gers wordt al bewoond sinds de IJzertijd. Het stadje Condom bestaat al sinds de twaalfde eeuw, nadat er in 1101 een benedictijnenabdij werd gesticht. Sinds 1314, is Condom een officiële etappeplaats op de Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Hierdoor maakt Condom deel uit van deze inschrijving op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Nog steeds is Condom een belangrijke etappeplaats tijdens deze pelgrimstocht. In Condom zijn verschillende hospices te vinden waar de pelgrims onderdak kunnen vinden. Deze maken natuurlijk een stop bij de Cathédrale Saint-Pierre de Condom.

Overnachten in Condom

De strategische ligging van Condom, in het noordelijke deel van Gers in Zuidwest-Frankrijk, maakt het Condom tot de ideale uitvalsbasis om deze regio te verkennen. In en rond Condom zijn diverse charmante hotels te ontdekken, maar ons aanbevolen verblijf is het 3-sterrenhotel Les Trois Lys. Gevestigd in het historisch centrum van Condom, staat dit hotel bekend om zijn heerlijke zwembad en zijn de aangename kamers. Andere goed opties om te overnachten in Condom zijn Le Logis des Cordeliers, Maison d hotes et Chambre d hotes de Charme en het Domaine de la Brette

De Cathédrale Saint-Pierre de Condom is het opvallendste en mooiste bouwwerk in het historische centrum van Condom. Het oudste deel van deze kathedraal, de Chapel Sainte-Marie, is gebouwd in de veertiende eeuw, de andere delen stammen uit de zestiende eeuw. Dit gebeurde op de plaats waar eerst een elfde-eeuwse abdijkerk stond. Deze abdijkerk, was onderdeel van de benedictijnenabdij van Condom. Deze raakte zwaar beschadigd tijdens de godsdienstoorlogen in Frankrijk. In deze voormalige abdij is nu het stadhuis van Condom te vinden. Via een oude poort, naast de kathedraal, kun je nog wel een kijkje gaan nemen naar de oude gewelven. In de kathedraal zijn verschillende grote glas-in-loodramen te vinden en een indrukwekkend koor.

Op het plein naast de kathedraal staat een standbeeld van de “Drie Musketiers”. Dit omdat D’Artagnan, de vierde musketiers uit deze regio zou komen. Uit het stadje Auch om precies te zijn. Waarom dit standbeeld hier in Condom staat is ons niet helemaal duidelijk, het is wel een leuke bezienswaardigheid op dit plein.

Condom, staat ook bekend als Condom-en-Armagnac. Dit omdat Armagnac en Condom onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Condom is misschien niet de eerste plaats waar deze meer dan duizend jaar oude wijndistillaat gemaakt werd, maar heeft altijd een belangrijke rol gespeeld bij de productie. Niet op de laatste plaats. Omdat vanuit Condom, de Armagnac via de Baïse geëxporteerd kon worden. In Condom staat het Armagnacmuseum. In dit museum, dat ooit voor een deel een kunstmuseum was, leer je nu alles over de rijke geschiedenis van armagnac en hoe dit distillaat gemaakt wordt.

Hier ligt Condom

Weersverwachting Condom

vandaag
24° / 9°
morgen
24° / 14°
15 jun
21° / 14°
16 jun
25° / 11°
17 jun
29° / 17°
Meer weer van Condom op klimaatinfo.nl

Meer informatie