Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Saint-Emilion

Saint-Emilion is een prachtig middeleeuws dorpje dat zich temidden van de beste wijngaarden van Frankrijk bevindt. Is dit wat het spreekwoordelijke leven als een god in Frankrijk inhoudt?

Bij wijnliefhebbers en -kenners doet de naam Saint-Emilion als het goed is meteen een belletje rinkelen. Deze naam is onlosmakelijk verbonden met een van de best wijnregio’s van Frankrijk en eigenlijk heel de wereld. De Bordeaux-streek heeft dankzij vele eeuwen aan kennis en ervaring een zeer goede reputatie op het gebied van wijnmaken. Wie de klimaatstatistieken van Saint-Emilion bekijkt en het landschap rond het dorp met eigen ogen aanschouwt, die zal snappen dat juist deze plek zoveel grote wijnen voortbrengt. De kalkrijke bodem zorgt voor de voeding om de druiven de juiste eigenschappen te geven. Saint-Emilion heeft een eigen wijnclassificatie die geregeld herzien wordt. Dit gebeurt om de classificatie niet te laten verouderen.

De wijngaarden rond Saint-Emilion vormen al een bezienswaardigheid op zich. Wijnliefhebbers komen graag naar de verschillende chateau’s om wijnen te degusteren en te kopen. Het dorp zelf is echter ook meer dan de moeite waard. Saint-Emilion is een middeleeuws dorpje dat bestaat uit smalle straatjes, leuke pleinen en een aantal historische bouwwerken. Een deel van de oorspronkelijke omwalling is nog intact. Het is een van de weinige plaatsen die in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Een opvallend bouwwerk is de Église monolithe. Deze kerk is uitgehouwen uit een kalkstenen rots. De bijbehorende kerktoren is er later bijgebouwd.

Het meest geliefde plekje van Saint-Emilion is het centrale plein. Hier staan de terrasjes opgesteld waar je een natje en droogje kunt halen. We zullen eerlijk zijn: qua prijs en kwaliteit is dit niet de beste plek om iets te eten. Maar de sfeer is onovertroffen. Op zomerse dagen zie je de tafels rond 12:00 uur volstromen voor de lunch. In de avond is het over het algemeen wat rustiger, omdat veel van de ruim twee miljoen toeristen die Saint-Emilion jaarlijks bezoeken dagjesmensen zijn.

Wat niet zoveel mensen weten is dat Saint-Emilion de plek is waar de originele macarons vandaan komen. Deze amandelkoekjes lijken niet op de hippe gekleurde macarons die via Parijs inmiddels de wereld veroverd hebben. De originele Saint-Emilion macaron is een plat koekje dat gemaakt wordt met eiwit, zout, gemalen amandelen en suiker. Deze variant kun je tegenwoordig nog kopen bij Macarons de Saint-Emilion – Nadia Fermigier. Dit zaakje zit aan de Rue Guadet nummer 9. De macaronzaak die op de gunstigere locatie aan de Rue du Tetre de la Tente ligt, verkoopt hun variant van de gekleurde Parijse macarons.

Hier ligt Saint-Emilion

Weersverwachting Saint-Emilion

vandaag
12° / 5°
morgen
10° / 5°
6 dec
9° / 2°
7 dec
8° / 4°
8 dec
12° / 7°
Meer weer van Saint-Emilion op klimaatinfo.nl

Meer informatie