Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Monpazier

Monpazier ligt in het departement Dordogne , in de regio Nouvelle Aquitanië. Het is een van de “Les Plus Beaux Villages de France” in de Perigord Pourpre.

Monpazier is het volmaaktste bastide dorp uit de Perigord. Het dorp is in 1284 gesticht door koning Edward  de Eerste van Engeland en hertog van Aquitanië. De acht blokken rond een middenplein is bijna helemaal ongeschonden gebleven. Het dorp heeft een rechthoekige plattegrond, de straten lopen evenwijdig aan de lange zijde en worden gekruist door vier dwarsstraten. Het hele dorp bestaat uit acht rechthoekige blokken waar alle huizen van oorsprong even groot waren. Voor de veiligheid waren tussen de huizen brandgangen, zodat het vuur niet kon overspringen. Op het centrale plein zijn de brandgangen nog goed te zien.

Van de bastide is het oorspronkelijke stratenplan en drie van de zes versterkte poorten bewaard gebleven. Veel huizen hebben hun oorspronkelijke karakter behouden. Aan de Place des Cornières – het centrale plein van Monpazier – staan panden uit de middeleeuwen, maar ook gebouwen die r later zijn bijgezet. De jongste gebouwen aan dit plein stammen uit de zeventiende eeuw.  Het Place des Cornières wordt omringt met arcades, midden op het plein staat de markthal. Deze historische markthal bestaat uit een kastanjehouten kapconstructie op houten pijlers. Onder de overkapping, zijn de oude maatbekers voor het graan nog te vinden. Elke donderdagochtend wordt hier markt gehouden.

Vlak bij dit plein staat de Église Saint-Dominique. De oudste delen van deze kerk stammen uit de dertiende eeuw, het portaal stamt uit de veertiende eeuw en de gevelspits uit de zestiende eeuw. Op het timpaan boven de entree, staat de inscriptie: “het Franse volk erkent het bestaan van het opperwezen”.

Het Maison ‘du Chapitre’ is een drie verdiepingen tellend dertiende-eeuws huis waar vroeger de boeren eem deel van hun oogst moesten afstaan als belasting. Het voormalig belastingkantoor wordt nu nog steeds de “tiende schuur” genoemd.

Monpazier is een levendig dorp met vele galerieën, kleine winkeltjes en goede restaurants. De wekelijkse markt en de brocantemarkt worden druk bezocht.

Hier ligt Monpazier

Weersverwachting Monpazier

vandaag
14° / 8°
morgen
13° / 7°
3 apr
15° / 7°
4 apr
15° / 2°
5 apr
14° / 0°
Meer weer van Monpazier op klimaatinfo.nl

Meer informatie