Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Blaye

Blaye is een plaatsje dat aan de Gironde ligt. Blaye staat bekend om de zeventiende-eeuwse vestingwerken die de militaire architect François Ferry ontworpen heeft.

De citadel was onderdeel van de verdedigingslinie die Bordeaux moest beschermen tegen vijandelijke schepen. De Citadel van Blaye is het resultaat van een samenwerking tussen François Ferry, de toenmalige directeur-generaal van de fortificaties in Guyenne, en Sébastien de Vauban, die gezien wordt als de grote Franse bouwmeester van verdedigingswerken. Ferry liet zich adviseren door Vauban. De rol van Vauban in het hele proces heeft ertoe geleid dat de Citadel van Blaye tot de twaalf vestingwerken van Vauban staan die sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijken. Op het trottoir voor het toerismekantoor van Blaye kun je de namen van de andere vestingplaatsen van Vauban zien, met daarbij de afstand in kilometers tot de betreffende plaatsen.

De citadel is gratis te bezoeken. Parkeren kan eveneens gratis op verschillende plekken rond de citadel. De Porte Royale is de hoofdentree tot de citadel. Je vindt deze toegang aan de oostelijke kant van het complex. Wat ons betreft is dit de mooiste plek om de citadel te betreden. Je krijgt dan direct een goede indruk van hoe deze verdedigingswerken opgebouwd zijn. De bastions zijn vanaf deze toegangsroute prachtig zichtbaar. Veel toeristen gebruiken de zuidelijke toegangspoort: de Porte Dauphine. Dat komt omdat deze plek direct vanuit het hart van het dorp zelf benaderbaar is.

De Citadel van Blaye is gebouwd tussen 1680 en 1689. Binnen het complex kun je de ruïne van een veel ouder bouwwerk zien: het Kasteel van Rudel dat in de zevende of achtste eeuw gebouwd zou zijn. Binnen de citadel vind je winkeltjes en horeca. In het zomerseizoen kun je hier heerlijk van een hapje of een drankje genieten. Vanaf de citadel heb je een mooi uitzicht op het dorp en de omgeving.

Het plaatsje Blaye zelf is ook een bezoekje waard. Bekijk de oude haven waar de getijden nog duidelijk hun invloed uitoefenen, geniet van een heerlijk glas lokale wijn (je zit hier in een van de beste wijnstreken ter wereld) of ga winkelen in een van de leuke boetiekjes die Blaye kent. Al met al heeft Blaye alles in zich om een bezoek de moeite waard te laten zijn.

Hier ligt Blaye

Weersverwachting Blaye

vandaag
29° / 18°
morgen
32° / 19°
3 okt
22° / 16°
4 okt
24° / 12°
5 okt
23° / 12°
Meer weer van Blaye op klimaatinfo.nl

Meer informatie