Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

La Romieu

La Romieu is een prachtig klein dorpje in het noordelijke deel van het departement Gers in het zuiden van Frankrijk. La Romieu is een van de dorpen die op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France staat en een belangrijke stopplaats op de pelgrimsroute van Sint-Jacob-van-Compostella.

De geschiedenis van het dorp La Romieu gaat terug tot elfde eeuw, toen twee monniken er een priorij stichtten op de route naar Santiago de Compostella. In de dertiende eeuw, kwam het dorp in handen van de koning van Engeland. In de veertiende eeuw werd er gestart met de bouw van de Collegiale kerk van Saint-Pierre de La Romieu. Deze kerk maakt nu nog steeds onderdeel uit van de Santiago de Compostella en is hierdoor terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ondanks dat het dorp door de eeuwen heen meerdere malen geteisterd is door plunderingen en een grote brand, heeft La Romieu zijn authentieke historische karakter weten te behouden. Vooral het deel rondom Collegiale kerk van Saint-Pierre de La Romieu en de resten van het klooster zijn nog in een bijzonder mooie staat.

La Romieu staat bekend als een kattendorp, dit komt door de kunstenaar Maurice Serreau, die na zijn pensioen in dit dorp ging wonen. Hij liet zich inspireren door een eeuwenoude legende die over het dorp de ronde deed. Zo zou een jonge wees, tijdens een hongersnood, overal de katten hebben opgekocht. De inwoners van het dorp zouden ze anders hebben opgegeten. Na de hongersnood waren er zoveel ratten en muizen in het dorp, dat de gewassen werden bedreigd en er een nieuwe hongersnood dreigde. De jonge wees liet haar katten los en het dorp werd gered. Nu zijn er overal in het dorp kleine standbeelden van katten en poezen te vinden. Wie goed zoekt, zal zelfs op een van onze foto’s twee katten ontdekken. Bij het plaatselijke bureau voor toerisme is een kleine speurtocht te vinden, die je meeneemt langs alle katten van La Romieu.

De Collegiale kerk van Saint-Pierre de La Romieu is het belangrijkste geloofsgebouw van het dorp. Het bestaat uit twee torens en een lang hoog schip, met vier grote kleurrijke glas-in-loodramen. Het mooiste deel van de kerk is de prachtig beschilderde sacristie. Beide torens van de kerk kunnen (deels) beklommen worden. De achthoekige toren kan tot de top beklommen worden. Daar heb je een prachtig uitzicht over het dorp en de oude kloostertuin. In de tuinen van de kerk staat de tour du Cardinal d’Aux, het enige deel wat overgebleven is van het voormalige landhuis van kardinaal Arnaud d’Aux.

La Romieu vormt nu nog steeds een belangrijke stopplaats voor Pelgrims die onderweg zijn naar Santiago de Compostella. Overal in het dorp komen we de beroemde Sint-Jacobsschelp tegen en we zien zelf enkele wandelaars die duidelijk al even onderweg zijn. In het dorp zijn opvallend veel hostels en hotels te vinden die specifiek zijn ingericht voor wandelaars van de Camino. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door het feit dat twee verschillende routes van de Camino, die van Rocamadour en Puy-en-Velay, hier bij elkaar komen.

Hier ligt La Romieu

Weersverwachting La Romieu

vandaag
32° / 20°
morgen
31° / 19°
21 jul
22° / 16°
22 jul
25° / 13°
23 jul
28° / 16°
Meer weer van La Romieu op klimaatinfo.nl

Meer informatie