Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lectoure

Lectoure ligt in het Franse departement Gers en maakt deel uit van het arrondissement Condom, regio Occitanie. Ooit was Lectoure de hoofdstad van het graafschap Armagnac. De pelgrimsroute tussen Lectoure en Condom, Chemin du Puy genaamd, is opgenomen als werelderfgoed in het kader van de Franse pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela.

De plaats is gebouwd op een kalkstenen rots boven de rivier de Gers en was zodoende makkelijk te verdedigen. Hieruit groeide de Romeinse stad Lactoratus vanaf de 2e eeuw v.Chr. De Romeinse stad zelf lag meer in de vlakte op een kruispunt van wegen en was goed bereikbaar voor handel. Ook over de Gers konden in de goede seizoenen goederen worden vervoerd naar de Garonne. Na de val van het Romeinse Rijk verplaatste de bebouwing zich weer meer richting de veiligheid van de rots. De stad werd een bisschopszetel en kreeg stadsmuren; het kasteel dateert uit de 14e eeuw. In 1473 werd de stad belegerd en ingenomen door Lodewijk XI. Graaf Jean V van Armagnac stierf en de stad werd verwoest. In de 16e eeuw werd de opnieuw opgebouwde stad wederom verwoest tijdens de Hugenotenoorlogen. In de 17e en 18e eeuw bleven verwoestingen uit en groeide de welvaart door landbouw en leerlooierijen. Er kwamen kloosters van Clarissen, Karmelieten en Kapucijnen. In 1801 werd het bisdom Lectoure afgeschaft en ging het langzaamaan slechter met de economie van de stad. Ondanks de bouw van een station in 1865 kwam er weinig industrie. Momenteel is het toerisme een belangrijke inkomensbron voor Lectoure.

Overnachten in Lectoure

Lectoure, een schilderachtig dorp gelegen in de Gers, Zuidwest-Frankrijk, is een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de regio. Dit charmante dorp biedt een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en een ontspannen sfeer. In Lectoure en de omliggende omgeving zijn diverse accommodaties te vinden, variërend van gezellige bed & breakfasts tot luxe hotels.

Een aanrader voor uw verblijf in Lectoure is het historische College des Doctrinaires. Dit unieke hotel is gevestigd in een voormalig 17e-eeuws college en combineert authentieke charme met modern comfort. De ruime kamers zijn stijlvol ingericht en bieden een prachtig uitzicht op de omringende tuinen en het oude centrum van Lectoure.

De Saint-Gervais-Saint-Protaiskathedraal werd gebouwd in de 13e eeuw, op de plaats waar ooit een heidense tempel stond. De kerk werd in de 15e eeuw verwoest en weer herbouwd in Zuid-Gotische stijl. Godsdienstoorlogen hebben dit gebouw niet gespaard en de littekens hiervan zijn duidelijk te zien in het stijlverschil tussen het schip en het koor.

Het voormalige bisschoppelijke paleis, in klassieke stijl gebouwd in de 15e eeuw, heeft twee afzonderlijke gebouwen, gescheiden door een binnenplaats, de voormalige stallen en een privétuin. Tegenwoordig zetelt het gemeentehuis in een gedeelte van het bisschoppelijke paleis. In de gewelfde kelders vind je Gallo-Romeinse archeologiecollectie met cultusaltaren uit de 2e en 3e eeuw. De tuin met drie terrassen biedt een prachtig uitzicht over de Gersvallei.

Verder is een wandeling door de Rue Nationale met prachtige herenhuizen de moeite waard. De stad heeft negen gebouwen die als beschermd historisch monument zijn geclassificeerd en dertig huizen uit de middeleeuwen geïnventariseerd.

Aan de rand van de stadswallen ligt de Fontein van Diana, die stamt uit de oudheid, maar in de 13e eeuw opnieuw is opgebouwd. De fontein is geclassificeerd als werelderfgoed.

De Koninklijke leerlooierij, opgericht door twee rijke kooplieden uit Toulouse, was actief van 1754 tot het begin van de 20e eeuw. Dit gebouw buiten de stadswallen is het enige overgebleven voorbeeld van industrieel erfgoed in het zuidwesten van Frankrijk. Het is gerenoveerd en in gebruik als pelgrimshuis.

De stadswallen en de Promenade du Bastion bieden prachtige uitzichten over de Gersvallei en de Pyreneeën.

Hier ligt Lectoure

Weersverwachting Lectoure

vandaag
33° / 20°
morgen
32° / 20°
21 jul
22° / 16°
22 jul
25° / 13°
23 jul
28° / 16°
Meer weer van Lectoure op klimaatinfo.nl

Meer informatie