Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Montréal

Montréal ook wel bekend als Montréal-du-Gers is een prachtig bastidedorp in het noordelijke deel van het departement Gers, in het zuiden van Frankrijk. Montréal is terug te vinden op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France.

Montréal is een typisch bastidedorp, zoals er in de dertiende eeuw ten tijde van de Honderdjarige Oorlog. Het dorp is gebouwd op de plek waar ooit een oppidum (een Keltische nederzetting) heeft gestaan. Montréal is een van de oudste bastidedorpen van de historische regio Gascogne en de oudste van de Gers. Montréal dank zijn naam aan de officier Guillaume de Balneolis, die de bastide de Montréal (koninklijke berg) noemde ter ere van het Huis van Capet, die indertijd de macht hadden in dit deel van Frankrijk. Het dorp heeft bijna tweehonderd jaar op de grens van het twistgebied tussen Engeland en Frankrijk gelegen. In de Honderdjarige Oorlog wisselde het dorp met enige regelmaat van eigenaar en is het zelf een keer in vier stukken verdeeld. Door al dit oorlogsgeweld zijn grote delen van de bastide nu niet meer in originele staat. De oude vestingwerken werden tijdens de Franse revolutie afgebroken.

Nu is Montréal een slaperig dorpje in de Gers. Toeristen komen in de zomerperiode naar het dorp toe om de historische bastide te bezoeken, een klein rondje door het dorp te lopen en de historische kerk te bezoeken. Ondanks dat er een groot deel van de bastide van Montréal niet meer in originele staat is, is een bezoek aan het dorp meer dan de moeite waard. Zo staat er op het plein de Saint- Philippe -et-Saint- Jacques van Montrealkerk en zijn er leuke winkeltjes en restaurants te vinden onder de arcades op het centrale plein.

Naast de kerk heb je een smalle doorgang, daar heb je een prachtig uitzicht over de lagergelegen delen van de Gers en het dal van de rivier de Auzoue. Net buiten het dorp ligt de arceologische vindplaats van de Gallo-Romeinse villa van Séviac. Deze villa werd bij toeval aan het eind van de negentiende eeuw ontdekt en blootgelegd. Bij de Gallo-Romeinse villa zijn prachtige mozaïeken te vinden, de resten van een oude keuken en marmeren kolommen. Volgens verschillende historici, zou de villa uit de vierde of vijfde eeuw na Christus stammen.

Buiten het dorp, op de oevers van de rivier de Auzoue, staan de resten van de Romaanse kerk van Saint-Pierre de Genens. Deze kerk is gebouwd in de twaalfde eeuw in de typische Romaanse stijl. In de negentiende eeuw werd de kerk van zijn dak ontdaan en verviel hij langzaamaan tot een ruïne. Nu staat nog steeds een groot deel van de kerk overeind en zijn de prachtige details nog steeds goed zichtbaar.

Hier ligt Montréal

Weersverwachting Montréal

vandaag
8° / 6°
morgen
11° / 2°
29 feb
11° / 7°
1 mrt
11° / 4°
2 mrt
13° / 6°
Meer weer van Montréal op klimaatinfo.nl

Meer informatie