Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Baume-les-Messieurs

Baume-les-Messieurs is een prachtig dorpje in het Franse departement Jura. Het is een van de mooiste dorpen van Frankrijk en is terug te vinden op de ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Het dorp ligt in een vallei omgeven door drie rotsformaties.

Het is een oud dorp dat is ontstaan nadat er een abdij werd gesticht in de zesde eeuw. Deze abdij was verantwoordelijk voor het stichtten van de Abdij van Cluny, een abdij die zou uitgroeien tot de machtigste van Europa. De abdij van Baume-les-Messieurs werd na de Franse revolutie gesloten en verkocht, toch vormt het tot nu het centrale deel van het dorp. De kerk van de abdij stamt uit de zestiende eeuw en heeft een Vlaams altaarstuk uit dezelfde periode.

Het dorp is een van de drukstbezochte toeristische bezienswaardigheden van de Jura. Door de geïsoleerde ligging in het dal heeft het door de eeuwen heen zijn authentieke karakter weten te behouden. De huizen in het dorp zijn allemaal gebouwd in dezelfde stijl waardoor het dorp een homogeen uiterlijk heeft en al eeuwen onverstoorbaar in deze vallei lijkt te liggen.

In de iets hoger gelegen delen van Baume-les-Messieurs kom je de voormalige abdij en de abdijkerk tegen. In verschillende delen van de abdij zijn nu kleine winkeltjes te vinden waar allerlei leuke, soms handgemaakte souvenirs te koop zijn. Andere delen van de abdij zijn door de eeuwen heen omgebouwd tot woonhuis, waardoor er een leuke sfeer hangt op de voormalige binnentuin van de abdij.

Als je het dal waar Baume-les-Messieurs ligt wat verder volgt dankom je uiteindelijk uit bij de grot van Baume-les-Messieurs en de waterval. De grot kan bezocht worden onder begeleiding van een gids. Bijzonder is dat de waterval van Baume-les-Messieurs gevoed wordt met water vanuit de grot. In periodes dat er weinig tot geen neerslag valt, zal de waterval bijna helemaal verdwijnen.

Hier ligt Baume-les-Messieurs

Weersverwachting Baume-les-Messieurs

vandaag
6° / 3°
morgen
4° / 0°
7 dec
6° / -3°
8 dec
7° / 4°
9 dec
6° / 3°
Meer weer van Baume-les-Messieurs op klimaatinfo.nl

Meer informatie