Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Nozeroy

Nozeroy is een klein dorp boven op een heuvel in het centrale deel van het Franse departement Jura. Het dorp was ooit een van de belangrijkste plaatsen in de regio, maar is nu een slaperig dorp geworden.

In de middeleeuwen van Nozeroy een vestingstad dat volledig ommuurd was en in de dertiende eeuw elf een eigen kasteel kreeg. Dit Château de Nozeroy stond bekend als het mooiste kasteel van de hele Jura. Tegenwoordig is er van dit kasteel niet veel bewaard gebleven dan een ruïne. Al vanaf de zestiende eeuw, nadat Philibert van Chalon kinderloos stierf raakt het kasteel steeds verder in verval. Vanaf de achtiende eeuw werden de sten van het Château de Nozeroy geburikt om de huizen in het dorp te bouwen en voor de renovatie van het kasteel van Arlay. Er zijn nu vergevorderde plannen om het kasteel te gaan herbouwen.

Opvallend is dat een groot deel van de stadmuren van Nozeroy nog steeds overeind staan, inclusief twee toegangspoorten. De bekendste van deze twee toren is de Porte de l’horloge, die in 2008 helemaal in zijn originele staat is gerestaureerd. Het historische deel van Nozeroy, het deel wat binnen de oude stadmuren ligt, is opvallend goed bewaard geblven. De huizen en andere gebouwen lijken er al eeuwen te staan en de smalle straten en stegen doen terugdenken aan een tijd dat er nog geen auto’s door het dorp reden.

Een van de mooiste gebouwen in het dorp is de vijftiende-eeuwse is de Eglise Sint-Antonius de Nozeroy. De ligging van de kerk aan de rand van het dorp, waar hij uitkijkt over de lagergelegen valleien is prachtig. De binnenzijde van de kerk is eenvoudig, maar mooi versiert met barokke details. Let ook even op hoe de glas-in-loodramen van de kerk onderdompelen in een bad van kleuren.

In periodes dat er veel neerslag in gevallen in de omgeving van Nozeroy is de “La cascade du moulin du saut”, die iets buiten het dorp ligt, een echte aanrader. Deze prachtige water maakt een val van maar liefst vijftien meter.

Hier ligt Nozeroy

Weersverwachting Nozeroy

vandaag
27° / 14°
morgen
29° / 16°
21 jul
19° / 15°
22 jul
17° / 13°
23 jul
18° / 10°
Meer weer van Nozeroy op klimaatinfo.nl

Meer informatie