Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Caunes-Minervois

Caunes-Minervois is een klein wijndorp in het centraal noordelijke deel van het departement Aude. Het dorp is gebouwd aan de voet van de Montagne Noir en ligt midden in het wijngebied Minervois. De bekendste bezienswaardigheid is de abdij van Caunes-Minervois.

De geschiedenis van Caunes-Minervois gaat terug tot de tweede helft van de achtste eeuw, toen er een benedictijnenabdij gebouwd werd. Deze abdij is gesticht door abt Anian, op een plek waar de restanten stonden van een Romeins landgoed. Niet lang na de oprichting van de abdij, komt het onder de bescherming te staan van Karel de Grote, die een groot deel van zijn oorlogsbuit doneerde om de abdij te kunnen bouwen. Van de originele abdij uit de achtste eeuw is niet veel bewaard gebleven. Alleen onder de kerk van de abdij, zijn nu wat resten te zien van een gemetselde muur. Van de delen die in de elfde, veertiende en de zeventiende eeuw gebouwd zijn, is nog genoeg te zien in de gerenoveerde abdij. Een van de mooiste stukken is de oude kloostergang.

Tijdens een bezoek aan de abdij van Caunes-Minervois, bezoek je de kloostergang, de historische opgravingen onder de kerk, de oude crypte en de abdijkerk. Het bezoek sluit je af met een kleine wandeling door de abdijtuin, waar je een goed uitzicht hebt op de twee torens van de abdij. Dit is uniek voor de regio.

In de directe omgeving van Caunes-Minervois zijn enkele van de belangrijkste marmermijnen van Frankrijk te vinden. In deze mijnen wordt het beroemde rode marmer gewonnen, dat je op veel plaatsen in de regio tegenkomt. In Caunes-Minervois zijn overal in het dorp prachtige beeldhouwwerken en sculpturen te zien in dit typische Languedoc-marmer. De kleur van dit marmer varieert van lichtroze tot bloedrood. Op verschillende beroemde plaatsen in de wereld is marmer uit Caunes-Minervois gebruikt. Denk hierbij aan het Mezquita in Cordoba, het Groot Trianon in de kasteeltuin van Versailles en de Sint-Pieterbasiliek in Rome.

Na het bezoeken van de abdij van Caunes-Minervois, kun je via verschillende smalle straten en steegjes het historische centrum van het dorp inlopen. Tijdens deze wandeling, lijkt het alsof de tijd in het dorp heeft stilgestaan. De auto’s die je er sporadisch tegenkomt lijken er niet op hun plek. Terwijl we ons een weg zoeken door het labyrint van Caunes-Minervois, komen we het historische stadhuis, een oude fontein en verschillende marmeren kunstwerken. Het merendeel van de rode marmeren kunstwerken zijn te vinden op de parkeerplaats aan de rand van het dorp en op de oever van de Argent-Double.

Hier ligt Caunes-Minervois

Weersverwachting Caunes-Minervois

vandaag
10° / 3°
morgen
12° / 8°
1 dec
12° / 7°
2 dec
7° / 0°
3 dec
8° / -1°
Meer weer van Caunes-Minervois op klimaatinfo.nl

Meer informatie