Languedoc-Roussillon

Frankrijk

Languedoc-Roussillon was tot 2016 een zelfstandige regio in het zuiden van Frankrijk. Sinds de regionale herindeling maakt deze regio deel uit van de nieuwe regio Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées.

Languedoc-Roussillon is voor redelijk wat Nederlanders geen onbekende vakantiebestemming. Menig landgenoot heeft in deze regio al eens een vakantie gevierd. Hier liggen badplaatsen zoals Argelès sur Mer, Canet en Roussillon, Saint-Cyprien, Le Cap d’Agde, Le Grau du Roi en La Grande Motte. De combinatie van mooie stranden, aangenaam mediterraan weer en een uitstekende kuststrook om aan te watersporten zorgen voor een ideale vakantiebestemming. Languedoc-Roussillon is ook een uitstekende wijnstreek en een fraai natuurgebied. Zo ligt het meest zuidelijk deel van de regio in de Pyreneeën en heb je hier prachtige natuurgebieden zoals Nationaal Park Cevennen en moerasgebied Camargue waar je de wilde Camargue paarden kunt bewonderen.

Deze regio bestaat uit de departementen Aude, Gard, Hérault, Lozère en Pyrénées-Orientales.

Castelnou

Het schitterende middeleeuwse dorpje Castelnou is gelegen in de Pyrénées-Orientales. Mooi is de situering aan de voet van een kasteel. Of je nu komt voor de prachtige historische gebouwen of om te genieten van het adembenemende uitzicht van de Pyreneeën; Castelnou biedt beide.

Vanaf een aardige afstand kun je het dorp al zien liggen. Zo kom je eerst langs verschillende middeleeuwse wachttorens, die werden gebruikt voor de verdediging van het kasteel. Castelnou, welk dorp maar 373 inwoners kent, geeft een indruk hoe werd geleefd in de middeleeuwen. Zo vind je in dit plaatsje verscheidene kunstateliers, een nostalgische bakker en zelfs een heus heksenhuis. Ondanks dat Castelnou een klein dorp is, telt het wel vele straatjes. Vaak zijn de muren begroeid met de meest kleurvolle bloemen en planten. Dit is vaak een schitterend gezicht. Ook de lage deurposten en de ramen met gekleurde luiken geven een rustieke en ouderwetse sfeer.

» meer over Castelnou

Collioure

Collioure is een ouderwets en gezellig dorp gelegen in de warmste en zuidelijkste streek van Frankrijk. Hier kun je heerlijk genieten van versnaperingen rond de baai van het oude centrum, rondslenteren door de oude straatjes van Collioure of zonnen op de verschillende strandjes.

Vroeger behoorde Collioure tot het Koninkrijk van Mallorca. In het midden van het dorp werd een groot kasteel gebouwd door de toenmalige koning. Deze is zeker de moeite waard om te bezichtigen. Ook telt het dorp drie forten. Hiervan wordt vandaag de dag er nog één gebruikt. De Franse mariniers zijn er namelijk in gehuisvest. Lange tijd is er gediscussieerd over tot welk land Collioure behoorde: Spanje of Frankrijk. Waarna uiteindelijk toch besloten werd dat Collioure tot Frankrijk behoorde. Aangezien het dorp aan de grens van Frankrijk en Spanje ligt, wordt het dorp omringd door de Pyreneeën. Dit gecombineerd met de prachtige baai van het dorp geeft een schilderachtige sfeer.

» meer over Collioure