Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Termes

Termes is een klein dorp in het centrale deel van het Franse departement Aude. Het dorp heeft minder dan vijftig inwoners en is vooral bekend vanwege het Kasteel van Termes.

Temres ligt in een van de mooiste natuurgebieden van het departement Aude. Het bergachtige gebied rondom Termes ­– dat deel uitmaakt van de streek Corbières – is maar liefst onderdeel van drie natuurgebieden: hautes Corbières, Corbières occidentales en vallée de l’Orbieu. Alle drie deze gebieden zijn aangewezen Natura 200 gebieden, vanwege de unieke flora en fauna. Tijdens de rit naar Termes word je meerdere keren getrakteerd op spectaculaire vergezichten. Als je vanaf Villerouge-Termenès naar Termes rijdt, dan heb je meerdere malen een prachtig uitzicht op het kasteel van Termes.

Het kasteel van Termes is de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp. Net als de meeste kastelen uit de regio is het kasteel nauw verbonden met de geschiedenis van de katharen. Het kasteel is gebouwd aan het einde van de tiende eeuw, als versterkte vesting op de bergkam. Later zou er een versterkte toren gebouwd worden, die in elfde eeuw verder uitgebreid zou worden tot een burcht. De vestingmuren waren honderden meters lang en besloegen een groot deel van de bergkam. Binnen de muren van de burcht konden de mensen relatief veilig wonen.

In de twaalfde eeuw werden de heren van Termes fanatieke aanhangers van het katharisme, net zoals veel andere heren in de omgeving. Dit zou uiteindelijk leiden tot een maandenlange belegering tijdens de Albigenzische Kruistocht. Ondanks de fanatieke weerstand slaagden de kruisvaarder erin het dorp te veroveren. De katharen werden op de brandstapel gezet en de heer van Termes verdween in de kerkers van Carcassonne. In de eeuwen die volgden zou het kasteel zijn functie verliezen en werd het langzaam een ruïne.

Wil je Termes bezoeken dan moet je je verplicht de auto parkeren op de grote parkeerplaats aan het begin van het dorp. Vanaf deze plek kun je een leuk klein rondje door het dorp lopen, langs de Église Notre-Dame de Termes en de smalle straten, trappen en steegjes van het dorp. Uiteindelijk zul je uitkomen bij de rivier en het informatiecentrum van het kasteel van Termes. Hier kun je een entreeticket kopen voor een bezoek aan het kasteel. Toen we het dorp bezochten van de ruïne van het kasteel gesloten vanwege reparatiewerkzaamheden. Normaal gesproken ben je ongeveer een kwartier bergop aan het wandelen om het kasteel te bereiken en heb je iets meer als een half uur nodig om het kasteel te bekijken.

Nog niet uitgekeken in Termes, dan kun je een van de wandelingen gaan lopen die in het dorp startten. Een van de mooiste wandelingen hier is “Termes l’Imprenable” een bijna zes kilometer lange wandeltocht met bijna vijfhonderd hoogtemeters. Tijdens deze wandeling kom je langs watervallen en heb je meerdere keren een prachtig uitzicht op het kasteel van Termes.

Hier ligt Termes

Weersverwachting Termes

vandaag
25° / 14°
morgen
28° / 15°
15 jul
30° / 18°
16 jul
26° / 19°
17 jul
31° / 19°
Meer weer van Termes op klimaatinfo.nl

Meer informatie