Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Villeneuve-Minervois

Villeneuve-Minervois is een mooi klein dorpje in het noordelijke deel van het departement Aude. Villeneuve-Minervois maakt cultureel deel uit van de historische regio Minervois, die ongeveer dezelfde omlijning had, als het huidige wijngebied.

In tegenstelling tot veel andere plaatsen en gehuchten in de omgeving van Villeneuve-Minervois is er over de geschiedenis van het dorp niet heel veel bekend. Wat we weten is dat er in de dertiende eeuw ketters – hoogstwaarschijnlijk katharen – in het dorp hun bezittingen zijn kwijtgeraakt aan de Franse kroon. Later, zou het dorp – dat toen nog Villeneuve-les-Chanoines heette – betaal plichtig worden aan het kapittel van Carcassonne. Tijdens de Franse revolutie werd de naam veranderd in Villeneuve-Minervois, die het sinds 1894 weer opnieuw draagt.

Overnachten in Villeneuve-Minervois

Het dorpje Villeneuve-Minervois is een fijne plek om te verblijven tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk. In het dorp zijn een slager, bakker en groenteboer te vinden, dus voor de boodschappen hoef je er niet weg. Belangrijke toeristische trekpleisters als Carcassonne en Narbonne liggen op rijafstand en vanuit het dorp vertrekken meerdere fiets- en wandelroutes. In het dorp zijn meerdere kleine B&B’s en vakantiehuizen te vinden. Bed & Breakfast Demeure du Pareur is de meest geliefde overnachtingsplek in het dorp. Bekijk hier alle overnachtingsmogelijkheden in en rondom het dorp.

Nu is Villeneuve-Minervois is slaperig plattelandsdorp, met een mooi historisch centrum, een oud kasteel en een kleine kerk. Er is genoeg te zien om een half uurtje rond te lopen. In het dorp is nog een kleine slagerij, een bakker en een groentewinkel te vinden. Voor alle andere zaken ben je overgeleverd aan de kleine supermarkt. Tegenover deze supermarkt, is de belangrijkste toeristische trekpleister van het dorp te vinden, het “Maison de la Truffe Occitanië”. Villeneuve-Minervois is namelijk een truffeldorp. In de omgeving van het dorp wordt dit zwarte goud op verschillende plaatsen gevonden. In het “Maison de la Truffe Occitanië”, kun je in de museumwinkel verse truffel kopen, maar ook allerlei leuke andere spullen die met truffel te maken hebben. Wil je alles te weten komen over de truffel, dan moet je het museum bezoeken.

Het kasteel van Villeneuve-Minervois is gebouwd in het begin van de dertiende eeuw. Het was indertijd een simpel kasteel dat moest dienen als eerste bescherming van de Clamoux vallei. De kerk van het dorp en enkele huizen zijn tegen het kasteel aangebouwd. Nu is het kasteel omgebouwd tot woning en is het in privébezit.

Aan de rand van het dorp staat een molen uit het begin van de negentiende eeuw. Nadat de laatste molenaar de molen aan het einde van de negentiende eeuw verlaten had, verviel de molen tot bouwval. Tot er in het begin van deze eeuw, een jonge ondernemer de molen liet restaureren. De molen is nu weer in vol ornaat te zien en wordt zelfs weer gebruikt. Bij de molen is een klein winkeltje waar meel en andere producten uit de molen en de omgeving verkocht worden. De molen is geopend van april tot en met augustus.

Hier ligt Villeneuve-Minervois

Weersverwachting Villeneuve-Minervois

vandaag
25° / 12°
morgen
27° / 16°
15 jun
20° / 16°
16 jun
28° / 12°
17 jun
24° / 17°
Meer weer van Villeneuve-Minervois op klimaatinfo.nl

Meer informatie