Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gruissan

Gruissan is een populaire badplaats in het departement Aude, niet ver van de stad Narbonne. Gruissan is een van de mooiste dorpen aan dit deel van de Franse kustlijn.

Net als veel plaatsen en dorpen in de omgeving van Gruissan, zijn er rondom het dorp resten gevonden van prehistorische bewoning. Deze vondsten werden al in de negentiende eeuw gedaan in de Grotte de la Crouzade. In de grot lagen pijlpunten en beschilderde kiezelstenen.  Het zou duren tot de middeleeuwen, totdat mensen zich er permanent zouden vestigen. Het kasteel van Gruissan, wordt in de elfde eeuw gebouwd. In de elfde en twaalfde wordt het dorp met regelmaat geplunderd door piraten. De inwoners van het dorp kunnen dan schuilen in het kasteel. Het dorp was in deze periode in handen van de aartsbisschoppen van Narbonne, die het kasteel lieten uitbreiden en versterken. Tijdens de Albigenzische Kruistocht in de dertiende eeuw en de Godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw, is het dorp tweemaal bijna helemaal verwoest. In de zeventiende eeuw wordt het kasteel verlaten en worden de stenen gebruikt om het dorp weer op te bouwen. Nu is de ruïne van het kasteel een beschermd Frans monument.

Overnachten in Gruissan

De badplaats Gruissan is een heerlijke plek om de zomervakantie door te brengen. Er zijn in de directe omgeving van Gruissan meerdere grote en kleine campings te vinden, maar het dorp staat bekend om zijn strandhuisjes. Het merendeel van deze huisjes is in particulier bezit en worden niet verhuurd. Le Chalet du Papa, is wel te huur en staat lokaal bekend als een van de beste in de omgeving. Liever in een hotel? Dan zijn Hotel Le Phoebus Garden & Spa en Hotel de la Plage populaire opties. Wil je echt iets unieks, dan kun overnachten op een woonboot in de haven van Gruissan

Van het kasteel van Gruissan is nu alleen de Tour Barberousse overgebleven. Deze toren – die vernoemd is naar de beroemde piraat Ottomaanse piraat Hayreddin Barbarossa – kan bezocht worden. Om er te komen met je de trap nemen links naast de kerk en vervolgens door een poort een afgesloten terrein oplopen. Daar kun je via een smal pad bij de toren komen. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over het dorp, de Middellandse Zee en de omliggende Zoutvelden. Met wat geluk zie je op de Étang de Gruissan wat flamingo’s lopen. De flamingo’s hier hebben niet de typische roze kleur die je kent van dierentuinen en wildlife programma’s, maar zijn bijna spierwit.

Aan de voet van de Tour Barberousse, staat de kerk Notre-Dame-de-l’Assomption in Gruissan. De kerk is gebouwd in de dertiende eeuw en heeft de plunderingen in Gruissan beter doorstaan als het kasteel. De kerk is in een prachtige staat en lijkt nog bijna helemaal origineel te zijn. Binnen in de kerk kom je een prachtig versierd koor tegen en een altaar gemaakt met het beroemde roze marmer uit Caunes-Minervois.

De zoutpannen van Gruissan, waar “het Witte Goud van Gruissan” gewonnen werd. Is lang de belangrijkste inkomstenbron van het dorp geweest. Tegenwoordig is deze rol overgenomen door het toerisme. Rondom het dorp zijn er verschillende campings, vakantieparken en hotels te vinden. Beroemd zijn de Gruissan-Les Chalets, houten chalets die op het strand gebouwd zijn. De oorsprong van deze chalets stamt uit de negentiende eeuw, maar deze zijn ondertussen vervangen door moderne gebouwen. Er is ook een dam gebouwd die de huizen tegen het hogere water moet beschermen, waardoor er nu een scheiding is tussen chalet en zee. De bekendste stranden van het dorp zijn Gruissan-Plage, la plage de Mateille, la Vieille Nouvelle, la plage du Grazel en la plage des Ayguades.

Hier ligt Gruissan

Weersverwachting Gruissan

vandaag
17° / 10°
morgen
14° / 9°
19 apr
21° / 8°
20 apr
18° / 11°
21 apr
18° / 10°
Meer weer van Gruissan op klimaatinfo.nl

Meer informatie