Lagrasse is een van de mooiste dorpen van Frankrijk op de oever van de rivier de Orbieu. Het dorp is terug te vinden op de “Les Plus Beaux Villages de France”. Lagrasse is het enige dorp in het departement Aude dat op deze lijst terug is te vinden.
De geschiedenis van Lagrasse is onlosmakelijk verbonden met die van de abdij Sainte-Marie de Lagrasse. Het huidige klooster stamt uit de achtste eeuw, maar al voor deze tijd zou er op deze plaats een Christelijk geloofsgebouw hebben gestaan. In 779 werd de abdij Sainte-Marie de Lagrasse – door de aartsbisschop van Narbonne – gesticht. De abdij kwam onder bescherming te staan van Karel de Grote, die de bouw ook financierde. Door de invloed van keizer Karel de Grote had de abdij Sainte-Marie de Lagrasse, een belangrijke regionale functie en veel macht. Als de regio in de twaalfde en dertiende eeuw het strijdtoneel wordt tussen de katharen en de katholieken, probeert het klooster – zonder veel succes – de twee partijen samen te brengen. De abdij zou tot de Franse revolutie een religieuze functie hebben. Sinds 2004 wonen er weer bewoond door Reguliere Kanunniken van de Moeder Gods.
Lagrasse is een van de mooiste dorpen van Frankrijk op de oever van de rivier de Orbieu. Het dorp is terug te vinden op de “Les Plus Beaux Villages de France”. Lagrasse is het enige dorp in het departement Aude dat op deze lijst terug is te vinden.
De geschiedenis van Lagrasse is onlosmakelijk verbonden met die van de abdij Sainte-Marie de Lagrasse. Het huidige klooster stamt uit de achtste eeuw, maar al voor deze tijd zou er op deze plaats een Christelijk geloofsgebouw hebben gestaan. In 779 werd de abdij Sainte-Marie de Lagrasse – door de aartsbisschop van Narbonne – gesticht. De abdij kwam onder bescherming te staan van Karel de Grote, die de bouw ook financierde. Door de invloed van keizer Karel de Grote had de abdij Sainte-Marie de Lagrasse, een belangrijke regionale functie en veel macht. Als de regio in de twaalfde en dertiende eeuw het strijdtoneel wordt tussen de katharen en de katholieken, probeert het klooster – zonder veel succes – de twee partijen samen te brengen. De abdij zou tot de Franse revolutie een religieuze functie hebben. Sinds 2004 wordt het klooster weer bewoond door Reguliere Kanunniken van de Moeder Gods.
Overnachten in Lagrasse
Lagrasse is de perfecte uitvalsbasis om dit deel van Aude te verkennen. Vanuit Lagrasse kun je prachtige rondritten maken door prachtige natuurgebieden en langs oude kathaarse bolwerken. Vanuit Lagrasse vertrekken meerdere lange en korte wandeltochten, dus ook voor een actieve vakantie is het een fijne startplaats. Echt grote hotels zijn er in Lagrasse niet te vinden, maar je komt er wel enkele leuke b&b’s, appartementen en huisjes tegen. Een van de populairste plekken om te overnachten is het Maison de caractère face à l abbaye de Lagrasse, wat zoals de naam al doet vermoeden uitkijkt op de Abdij van Lagrasse. Andere populaire opties zijn het Château Villemagne en Chez Shona.
De abdij Sainte-Marie de Lagrasse is nu nog steeds de belangrijkste bezienswaardigheid van Lagrasse. De abdij, kan tegen een kleine entreeprijs bezocht worden. In de abdij leer je alles over de geschiedenis van de abdij en het dorp Lagrasse. Omdat een deel van de abdij tegenwoordig weer bewoond wordt, kun je nu alleen het middeleeuwse deel bezoeken. Dit ook het mooiste deel van de abdij. Vooral de oude kloostergang op de begane grond en de eerste verdieping is erg mooi.
Na je bezoek aan de abdij, kun je via een van de bruggen het historische centrum van Lagrasse inlopen. Hier kom je eeuwenoude straatjes, leuke winkeltjes en kleine pleintjes tegen. Centraal in het dorpje ligt het Marktplein, met daarop nog een oude houten markthal uit de veertiende eeuw. Net als veel andere dorpen in de omgeving is Lagrasse gebouwd als bastide. Alle bastides in het zuidwestelijke deel van Frankrijk hebben ongeveer hetzelfde uiterlijk, met een rechthoekig stratenpatroon, met in het midden de markt. De buitenrand van de bastide wordt gevormd door een versterkte muur, die ook als buitenmuur van een woonhuis werd gebruikt. Het merendeel van de bastides zijn gebouwd in de dertiende en veertiende na de Albigenzische Kruistocht.
Een wandeling door Lagrasse voelt als een reis terug in de tijd. Dit gevoel wordt versterkt door het ontbreken van gemotoriseerd verkeer in het dorp. De inwoners van het dorp mogen wel hun auto in het dorp parkeren, maar de straten zijn er zo smal dat er weinig tot geen plaats voor is. Als toerist moet je, verplicht de auto parkeren op een van de grote parkeerplaatsen aan de rand van het dorp. Deze liggen op een paar honderd meter van het dorp.
Vanauit Lagrasse kun je een prachtige autorit maken langs de bergdorpjes Villerouge-Termenes en Termes. Bij beide dorpen zijn resten te zien van oude Kathaarse burchten. De rit langs deze dorpen neemt je mee over smalle bergpassen en onderweg word je getrakteerd op indrukwekkende vergezichten.