Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Amalfi

Het dorpje Amalfi was ooit een van de belangrijkste handelscentra van Italië en het hoorde tot de vier belangrijkste maritieme republieken van het huidige Italië. Samen met Pisa, Venetië en Genua was Amalfi het handelscentrum van de Middellandse Zee.

In de republiek Amalfi die heeft bestaan van de negende tot de elfde eeuw na Christus, woonden ongeveer dertig duizend mensen wat het de op één na grootste stad van Italië maakte in die periode. Alleen het Islamitische Napels was groter qua inwoners. De republiek Amalfi heeft bestaan tot het einde van de elfde eeuw, toen de republiek werd geannexeerd door de Normandiërs. De grootsheid en omvang van de republiek Amalfi is terug te vinden in de Tabula Amalphitana, het oudste Italiaanse maritieme statuut. Na de annexatie door de Normandiërs en een zware maritieme nederlaag in een oorlog met Pisa kwam er een einde aan de hoogtijdagen van deze republiek.

Toch heeft deze vroege rijkdom van Amalfi ervoor gezorgd dat het dorpje Amalfi nog steeds tot een van de mooiste en drukstbezochte dorpen van Italië en de mooiste van de Amalfikust hoort. De Unesco heeft niet voor niets het gehele dorp op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het dorpje Amalfi ligt goed verborgen achter Riserva Statale Valle delle Ferriere. Om in het dorp te komen zul je eerst met de auto door dit bergachtige natuurgebied moeten rijden. Eenmaal in Amalfi aangekomen snap je gelijk waarom het tot de populairste bestemming ter wereld hoort. Het centrum van het dorpje bestaat uit een redelijk vlakke hoofdstraat met daaraan allemaal kleine straatjes een doorgangen die voornamelijk uit trappen bestaan.

Hoogtepunt van een bezoek aan Amalfi is de Duomo di Amalfi. Deze negende-eeuwse kathedraal is gewijd aan de apostel Andreas waarvan de relieken in de crypte van de kathedraal te vinden zijn. Deze relieken zijn tijdens de vierde kruistocht in het begin van de dertiende eeuw meegebracht en aan de bisschop van Amalfi geschonken. De kathedraal is door de eeuwen heen meerdere malen verbouwd, na de laatste verbouwing, in de negentiende eeuw kreeg de binnenzijde een barokke uitstraling.

Amalfi is een prachtig dorpje waar je dagen kunt verblijven, zeker in de zomermaanden is het een levendig dorp dat dagelijks door veel toeristen wordt aangedaan. Verblijf je langere tijd in Amalfi dan leer je het dorpje en zijn omgeving pas echt kennen. Zelf verbleven we een week in Casa La Voce del Mare. Vanaf het balkon van dit appartement heb je misschien wel het mooiste uitzicht over Amalfi en de bijbehorende baai.

Hier ligt Amalfi

Weersverwachting Amalfi

vandaag
24° / 19°
morgen
23° / 17°
15 jun
23° / 18°
16 jun
23° / 20°
17 jun
25° / 22°
Meer weer van Amalfi op klimaatinfo.nl

Meer informatie