Campania

Italië

De regio Campania ligt in het zuidwestelijke deel van Italië en heeft grenzen met de regio’s Puglia, Basilicata, Molise en Lazio. De grootste stad van de regio is de hoofdstad Napels dat de op twee na grootste stad van Italië is. De meeste toeristen die de regio Campagnia bezoeken komen voornamelijk om een bezoek te brengen aan de Amalfikust of aan Pompeï en de Vesuvius. Wil je de mooiste dorpen van de regio wil bezoeken, dan moet je aan de Amalfikust zijn. In deze pittoreske dorpen lijkt de tijd te hebben stilgestaan, smalle weggetjes en steile trappen nemen je mee langs prachtige pleinen, mooie vergezichten en eeuwenoude huizen en kerken.

In de zomermaanden wordt de Amalfikust traditiegetrouw bezocht door miljoenen toeristen. De wegen zijn gevuld met hop on hop off bussen en veerboten brengen de toeristen van het ene naar het andere dorp. Het toeristenseizoen duurt in dit deel van Campania van maart tot en met begin november. Wil je in alle rust van de bijzondere dorpen aan de Amalfikust genieten dan doe je dit het beste zo vroeg of zo laat mogelijk in het seizoen. Om het dorpje Capri te bezoeken ben je verplicht om met een boot naar het eiland te varen. Vanaf de verschillende dorpen en steden in Campania vertrekken er dagelijks meerdere boten naar het eiland Capri.

Amalfi

Het dorpje Amalfi was ooit een van de belangrijkste handelscentra van Italië en het hoorde tot de vier belangrijkste maritieme republieken van het huidige Italië. Samen met Pisa, Venetië en Genua was Amalfi het handelscentrum van de Middellandse Zee.

In de republiek Amalfi die heeft bestaan van de negende tot de elfde eeuw na Christus, woonden ongeveer dertig duizend mensen wat het de op één na grootste stad van Italië maakte in die periode. Alleen het Islamitische Napels was groter qua inwoners. De republiek Amalfi heeft bestaan tot het einde van de elfde eeuw, toen de republiek werd geannexeerd door de Normandiërs. De grootsheid en omvang van de republiek Amalfi is terug te vinden in de Tabula Amalphitana, het oudste Italiaanse maritieme statuut. Na de annexatie door de Normandiërs en een zware maritieme nederlaag in een oorlog met Pisa kwam er een einde aan de hoogtijdagen van deze republiek.

» meer over Amalfi

Atrani

Het dorpje Atrani ligt direct naast de populaire toeristische trekpleister Amalfi. Het dorp heeft een mooi strand en een historisch centrum dat zijn oude charme heeft weten te bewaren.

Net als veel dorpen in de omgeving wordt Atrani in de zomermaanden door veel toeristen bezocht. Toch liggen deze aantallen een behoorlijk stuk lager dan Positano of Amalfi. De stranden van Atrani liggen logischerwijs in de zomermaanden wel vol met toeristen, maar de historische straatjes en trappen van het dorp zijn nog niet afgeladen met toeristen. De twee belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp zijn de twee kerken, de Chiesa Santa Maria Maddalena uit de dertiende eeuw en de Chiesa San Salvatore de’ Bireto uit de tiende eeuw. De laatste is voorzien van een dak met de typische geglazuurde tegeltjes zoals je ze in veel dorpen ziet aan de Amalfikust.

» meer over Atrani

Capri

Het dorpje Capri is te vinden op het eiland Capri dat op zijn beurt weer te vinden is in de Baai van Napels. Het dorpje en het eiland staan bekend als de jetset bestemming van de Amalfikust. In de winkelstraten van Capri zijn bijna uitsluitend dure designmerken te vinden.

Om Capri te kunnen bezoeken zul je vanaf Napels of een andere plaats in de omgeving met een veerboot naar het eiland moeten varen. Er vertrekken vanaf Amalfi, Sorrento en Positano dagelijks meerdere boten naar het eiland. Eenmaal aangekomen bij het eiland stap je uit bij de Marina Grande een hectisch stukje Capri waar meerdere veerdiensten tegelijk aankomen en de kades gevuld zijn met toeristen die net aangekomen zijn of het eiland weer willen verlaten. Vanaf de Marina Grande vertrekken ook de bootjes naar de Grotta Azzurra, misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Capri.

» meer over Capri

Massa Lubrense

Massa Lubrense is een dorpje en een gemeente net aan de andere zijde van de Amalfikust in het uiterste deel van de Baai van Napels. Het dorp ligt op iets meer dan tien minuten rijden van het stadje Sorrento.

Dit maakt het dorp tot de perfecte uitval plaats aan wie even aan de drukte van deze stad wil ontsnappen. In tegenstelling tot Sorrento en veel andere plaatsen aan de Amalfikust is Massa Lubresse nog niet echt ontdekt door het massatoerisme. Dat is op zich logisch want het dorp heeft niet zoveel te bieden als de meeste plaatsen in deze regio. Toch is er een belangrijke rede om naar Massa Lubrense te komen. Dat is namelijk het schitterende uitzicht op het eiland Capri en het iets verder gelegen Isola d’Ischia. Vanaf het balkon in Massa Lubrense heb je een schitterend uitzicht over deze eilanden en de Baai van Napels. In het dorp zijn meerdere restaurants te vinden die terrassen hebben met dit unieke uitzicht.

» meer over Massa Lubrense

Positano

Het dorpje Positano aan de Amalfikust hoort tot de mooiste dorpen van Italië. De ligging van het dorp en de manier hoe de huizen er gebouwd zijn is uniek voor dit stuk van Italië. In de zomermaanden zijn de kleine smalle straatjes in het dorp gevuld met toeristen.

Het dorp Positano is samen met het nabijgelegen Amalfi geliefd onder de toeristen. Bij Positano is dit, omdat een groot deel van het dorp autovrij is. De enige weg die door het dorp loopt, is wel druk, maar zo gauw je in de smalle straatjes terecht bent gekomen kom je alleen nog andere voetgangers tegen. Deze straatjes zijn gevuld met gezellige terrassen, leuke kleine winkeltjes en galeries. Blijf je de weg naar beneden volgen dan zul je uiteindelijk bij de kathedraal van Positano en het strand uitkomen. Het zandstrand van Positano ligt in de zomermaanden vol met toeristen die genieten van de warme zee en het prachtige uitzicht op Positano.

» meer over Positano

Ravello

Het dorpje Ravello is te vinden aan de Amalfikust in de regio Campanië. Het dorp behoort samen met Amalfi en Positano tot de drukstbezochte dorpen van dit deel van Italië. In Ravello zijn meerdere bezienswaardigheden te vinden.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp is te vinden midden op het centrale plein van Ravello, de Duomo di Ravello. Deze kathedraal is gebouwd in de elfde eeuw in de romaanse stijl. Met name de voorgevel van de duomo heeft nog steeds sterke kenmerken van deze vroege bouwstijl. In de kerk nog twee prachtige versierde preekgestoeltes te vinden, de oudste stamt nog uit de twaalfde eeuw en heeft de tand des tijds goed doorstaan. De andere is iets jonger en is gebouwd in de dertiende eeuw. De spreekstoel rust op zes zuilen die door marmeren leeuwen wordt gedragen. Wie de andere schatten van de kerk wil zien moet een bezoek brengen aan de crypte, hiervoor wordt een kleine entree gevraagd. Vergeet bij het naar buitengaan niet om even een kijkje te nemen bij de bronzen deur die versierd zijn met 27 symmetrische panelen.

» meer over Ravello

Scala

Het dorpje Scala is te vinden tegenover het populaire dorpje Ravello. Scala is het oudste dorp van de Amalfikust en zou volgens een oude kroniek al gesticht in de vierde eeuw door de Romeinen, hiervoor is overigens geen bewijs gevonden.

In de middeleeuwen vormden Scala samen met Ravello de belangrijkste verdedigingswerken van de Amalfikust. De fortificaties werden in de elfde eeuw verwoest door aanvallen door de Normandiër en later door de republiek Pisa. In de dertiende eeuw werden de herstelde fortificaties wederom verwoest door de Sicilianen waarna zo nooit meer herbouwd werden. Na deze periode werd Scala een relatief rustig dorp tot Alphonsus Liguori er in de zestiende eeuw er de Congregatie van de Allerheiligste Verlosser, deze katholieke internationale congregatie staat bekend als de redemptoristen. Ze hebben als doel om diegene die zich verlaten voelen door de kerk weer het evangelie te brengen.

» meer over Scala