Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Avigliana

Avigliana is een kleine Italiaanse stad dat onderdeel uitmaakt van het metropool Turijn. Avigliana is te vinden ongeveer twintig kilometer ten westen van Turijn in de Val di Susa. Het dorp is vooral bekend vanwege de Sacra di San Michele die enkele kilometer buiten het dorp ligt op de heuvel van Rivoli.

De geschiedenis van Avigliana en zijn omgeving gaat helemaal terug tot het Neolithicum. Op verschillende plaatsen in en rondom het stadje zijn er resten gevinden van prehistorische paalwoningen. De eerste permanente nederzetting op deze plaats werd in de zesde eeuw voor Christus gesticht door Belloveso, een Keltische leider de vooral bekend is omdat hij de stad Milaan zou hebben gesticht. Later zouden de Romeinen de macht in Avigliana in handen krijgen. Het zou nog duren tot de middeleeuwen voordat Avigliana een stad van aanzien werd. In de zesde eeuw na Christus werden de eerste vestingwerken gebouwd. Later – in de tiende eeuw – zou het kasteel van Avigliana gebouwd worden, een van de oudste kastelen die nu nog te zien zijn in Piëmont. Het kasteel is nu voor een groot deel vervallen, de muren zijn kapot en de kamers missen kun dak.  De ruïnes van het kasteel kunnen vanuit het centrum van Avigliana vrij gemakkelijk te voet bereikt worden. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over het dorp en de omliggende meren.

De Laghi di Avigliana zijn twee meren aan de rand van het stadje Avigliana, die deels tot een groter natuurgebied horen. De twee meren worden het Grote Meer en het Kleine Meer genoemd. Het grote meer heeft een oppervlakte van 91 hectare en is 28 meter diep. Lngs de oevers van dit meer zijn meerdere plaatsen restaurants en strandje te vinden. Het meer is geliefd bij watersporters. Het kleine meer is 60 hectare groot en heeft een maximale diepte van 12 meter. Zwemmen en andere recreatie is op dit meer niet toegestaan.

Op de oevers van het Laghi di Avigliana staat het Santuario della Madonna dei Laghi, een Mariakapel uit het begin van de zeventiende eeuw. De buitenzijde van de kapel lijkt wat sober, meer het interieur zeker nier. Er ziin prachtige gebrandschilderde ramen te vinden, een rijkelijk beschilderde koepel en prachtige schilderijen die gedoneerd zijn door het Huis van Savoye. Vanaf het pleintje voor de kerk heb je een mooi uitzicht over het Grote Meer. 

In het historische middeleeuwse centrum van Avigliana lijkt het er op dat de tijd heeft stilgestaan. De smalle steile straatjes richting het centrum geven je al een klein inkijkje in wat je er allemaal gaat zien. Net voor we de oude stadspoorten doorgaan zien we de Torre dell’Orologio staan. Deze achthoekige toren is gebouwd in de twaalfde eeuw, maar is hierna wel tweemaal herbouwd. Toch heeft de toren zijn middeleeuwse karakter met bogen en een loggia. Verder zien we er nog de San Giovanni op het Piazza Conte Rosso, het vijftiende-eeuwse Casa di Porta Ferrata en het voormalige woonhuis van Umberto III van Savoye.

Sacra di San Michele

De bekendste en belangrijkste bezienswaardigheid van Avigliana is te vinden net buiten het dorp, maar vanaf het dorp is het heiligdom al zichtbaar. Het abdijcomplex van San Michelle delle Chiusa is gebouwd bovenop de berg Pirchiriano, op ongeveer 960 meter boven de zeespiegel. Vanah het complex heb je een prachtig uitzicht op de Po-vlakte aan de ene kant en de Cottische Alpen aan de andere kant. Het eerste religieuze bouwwerk op deze plek werd gebouwd in zesde eeuw. Het zou gegaan zijn om een kapel die gebouwd was ter ere van de aartsengel. De bouw van het huidige complex startte aan het einde van de tiende eeuw, maar door de eeuwen heen zouden er verschillende veranderingen en uitbreidingen volgen. Zo werd in de twaalfde eeuw de nieuwe kerk gebouwd en werd er in 2005 nog een bronzen beeld van de aartsengel voor de abdij geplaatst. 

Om het Sacra di San Michele te bezoeken zul je eerst een pittige rit met de auto moeten maken en vervolgens een parkeer moeten zoeken in de buurt van de top. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar de ingang. Hier koop je een kaartje en via verschillende lange, korte en smalle trappen kom je langs de verschillende ruimtes van de abdij. Onderweg kom je prachtige muurschilderingen tegen en wordt he meerdere malen getrakteerd op indrukwekkende vergezichten.

Hier ligt Avigliana

Weersverwachting Avigliana

vandaag
20° / 15°
morgen
21° / 16°
26 jun
23° / 14°
27 jun
28° / 14°
28 jun
28° / 17°
Meer weer van Avigliana op klimaatinfo.nl

Meer informatie