Piemonte

Italië

De regio Piemonte ligt in het noordwestelijke deel van Italië en grenst in het noorden aan Zwitserland en in het westen aan Frankrijk. De hoofdstad van de regio is de stad Turijn. De regio staat bekend om zijn prachtige barokke gebouwen die er in heel de regio te vinden zijn. De populairste toeristische trekpleister van de regio is het Lago Maggiore. Aan dit meer zijn enkele van de mooiste dorpjes van Italië te vinden. Zelfs in dit meer is op het eiland Isola dei Pescatori is een prachtig dorp te vinden. De regio staat verder bekend om zijn rijstvelden die tussen de plaatsen Novara en Vercelli te vinden zijn. Het landschap van Piemonte is grofweg in drie delen te verdelen. Als eerste in het noorden het Alpengebied met enkele bergtoppen die boven de vierduizend meter uitkomen. In het zuidoostelijke deel ligt een heuvelachtig gebied. Hiertussen ligt de Po-vlakte waar de grotere steden van de regio te vinden zijn. In het zuidelijke deel van de regio ligt de stad Alba die bekend is om zijn witte truffels. In Piemonte worden enkele van de lekkerste rode wijnen ter wereld geproduceerd. Denk hierbij aan de Barolo en de Barbaresco.

Baveno

Aan de westelijke oever van het Lago Maggiore ligt het dorpje Baveno. Het dorp ligt tussen het chique Sestra en de stad Verbania in. Sinds het begin van de negentiende eeuw is Baveno een populaire toeristische bestemming.

In de negentiende eeuw stond Baveno voornamelijk bekend als kuuroord voor de rijkste der aarde. Deze rol is tegenwoordig weggelegd voor het nabij gelegen Sestra. In het dorp zijn nog steeds veel tekenen te vinden van vroeger grandeur van het dorp. Zo beschikt het dorp over een statige boulevard en zijn er enkele schitterende villa’s te vinden. Aan het einde van de boulevard is een kleine speeltuin te vinden met stenen slang die over een deel van de boulevard heen kronkelt.

» meer over Baveno

Cannobio

Cannobio is een prachtig oud dorpje aan de westelijke oever van het Lago Maggiore in de Italiaanse regio Piemonte. Het dorpje bestond al ten tijde van de Romeinse overheersing in de streek. Resten van een oud Romeins Palazzo herinneren hier aan.

Eén van de oudste gebouwen in de het dorpje is de uit de elfde stammende kerk van Sint Vittore. De klokkentoren van de kerk stamt uit de dertiende eeuw. De kerk en de klokkentoren zijn in de zeventiende eeuw geheel gerestaureerd. Dit is op een schitterende manier gedaan waardoor de kerk van Cannobio veel allure uitstraalt. De kerk ligt in het oudere deel van het dorp. Dit deel van het dorp wordt gedomineerd door smalle straatjes en steegjes.

» meer over Cannobio

Colloro

Colloro is een kleine dorpje uitkijkend over de vallei Ossola niet ver bij het Lago Maggiore vandaan. Het dorpje ligt op de rand van het Nationaal park Val Grande. Dit park behoort de mooiste en uitgestrekste gebieden van Italië.

Colloro is een klein maar prachtig dorpje. In het dorp wonen slechts om en nabij de tweehonderd mensen. Er zijn geen restaurants, cafés of hotels te vinden. Wel staat er één bed & breakfast en worden sommige huizen te huur aangeboden aan toeristen die de Val Grande willen bezoeken. Het meest in het oog springende gebouw in het dorp is de plaatselijke kerk dat als enige gebouw vanuit de vallei te zien is.

» meer over Colloro

Feriolo

In de regio Piemonte aan de westelijke over van het Lago Maggiore ligt het pittoreske dorpje Feriolo. Het dorp ligt aan de baai van Verbania die ook wel bekend staat als de Golf van Borromeo op een steenworp afstand van het dorpje Baveno.

Feriolo is met name in de zomermaanden een populaire toeristische bestemming. Het dorp is met name populair door de vele campings die er in de buurt van dorp te vinden zijn. In de avonduren leeft het dorpje helemaal op als de campinggasten naar één van de restaurants in het dorp gaan of in één glacerie een ijsje gaan eten. Vanaf de waterkant in Feriolo heb je een prachtig zicht over het Lago Maggiore en de Borromeïsche eilanden.

» meer over Feriolo

Isola dei Pescatori

Isola dei Pescatori is één van de drie eilanden die behoren tot de Borromeïsche eilanden. Het is tevens de naam van het dorpje dat op dit eiland te vinden is. Isola dei Pescatori is het enige eiland in het Lago Maggiore dat permanent bewoond wordt.

Letterlijk vertaald betekend Isola dei Pescatori het eiland van de vissers. Veel bootmaatschappijen aan het Lago Maggiore duiden het eiland aan als Isola Superiore. Het dorp bestaat hoofdzakelijk uit kleine kronkelende nauwe steegjes en die je van de ene zijde naar de andere zijde van het eiland voeren. Doordat het een klein eiland is komt gemotoriseerd vervoer hier niet voor.

» meer over Isola dei Pescatori

Stresa

Stresa is een prachtig dorpje aan het Lago Maggiore. Het dorp kenmerkt zich door de vele prachtige vijfsterren hotels die er aan de boulevard van Stresa te vinden zijn. Vanuit Stresa heb je een prachtig uitzicht op de Borromeïsche eilanden.

Stresa ligt aan de Borromeïsche Golf van het Lago Maggiore. het dorp wordt voor het eerst in de geschiedenisboeken genoemd in de tiende eeuw na Christus maar hoogst waarschijnlijk werd de plaats waar het dorp nu te vinden is al vele eerder bewoond. In de veertiende eeuw was Stresa uitgegroeid tot dorp en kreeg het een zelfstandige status.

» meer over Stresa