Piemonte

Italië

De regio Piemonte ligt in het noordwestelijke deel van Italië en grenst in het noorden aan Zwitserland en in het westen aan Frankrijk. De hoofdstad van de regio is de stad Turijn. De regio staat bekend om zijn prachtige barokke gebouwen die er in heel de regio te vinden zijn. De populairste toeristische trekpleister van de regio is het Lago Maggiore. Aan dit meer zijn enkele van de mooiste dorpjes van Italië te vinden. Zelfs in dit meer is op het eiland Isola dei Pescatori is een prachtig dorp te vinden. De regio staat verder bekend om zijn rijstvelden die tussen de plaatsen Novara en Vercelli te vinden zijn. Het landschap van Piemonte is grofweg in drie delen te verdelen. Als eerste in het noorden het Alpengebied met enkele bergtoppen die boven de vierduizend meter uitkomen. In het zuidoostelijke deel ligt een heuvelachtig gebied. Hiertussen ligt de Po-vlakte waar de grotere steden van de regio te vinden zijn. In het zuidelijke deel van de regio ligt de stad Alba die bekend is om zijn witte truffels. In Piemonte worden enkele van de lekkerste rode wijnen ter wereld geproduceerd. Denk hierbij aan de Barolo en de Barbaresco.

Barbaresco

Barbaresco is een prachtig wijndorp in het zuidelijke deel van de Italiaanse regio Piëmont. Het dorp maakt deel uit van de provincie Cuneo en ligt in de heuvelachtige wijnstreek de Langhe. Vanwege deze ligging is het dorp terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Barbaresco vooral bekend vanwege de wijn die er gemaakt wordt. Deze wijn wordt gezien als een van de beste Italiaanse wijnen. Het is een droge niet mousserende rode wijn, die uitsluitend op het grondgebied van Barbaresco, Nieve, Treiso, Alba en San Rocco gemaakt mag worden. Voor de vervaardiging van barbaresco moet er aan allerlei regels voldaan worden. Zo moet er een minimale beplanting zijn per hectare, mag rendement niet meer dan acht ton per hectare en moet de wijn een minimaal alcoholpromillage van twaalf procent hebben. Voor de barbaresco riserva gelden er nog strengere regels. 

» meer over Barbaresco

Barolo

Barolo is een kleine Piëmontse stad in het hart van de Barolostreek, die op zijn beurt weer deel uitmaakt van de landstreek de Langhe. Net als de andere dorpen in de omgeving is Barolo terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De omgeving van Barolo wordt al bewoond sinds de prehistorie, maar het dorpje Barolo is ergens in de vroege middeleeuwen ontstaan. De eerste nederzetting is waarschijnlijk door een voor de Romeinen barbaars volk gesticht, wat later in handen zou vallen van de Lombarden. Door de eeuwen heen zou Barolo vele heersers kennen, totdat het in handen kwam van de familie Falleti, die van de dertiende tot de vijftiende eeuw over Barolo en zijn omgeving heersten. Later zou het onderdeel worden van de staat Monferrino, totdat het in de achttiende eeuw een markiezaat werd. 

» meer over Barolo

Baveno

Aan de westelijke oever van het Lago Maggiore ligt het dorpje Baveno. Het dorp ligt tussen het chique Sestra en de stad Verbania in. Sinds het begin van de negentiende eeuw is Baveno een populaire toeristische bestemming.

In de negentiende eeuw stond Baveno voornamelijk bekend als kuuroord voor de rijkste der aarde. Deze rol is tegenwoordig weggelegd voor het nabij gelegen Sestra. In het dorp zijn nog steeds veel tekenen te vinden van vroeger grandeur van het dorp. Zo beschikt het dorp over een statige boulevard en zijn er enkele schitterende villa’s te vinden. Aan het einde van de boulevard is een kleine speeltuin te vinden met stenen slang die over een deel van de boulevard heen kronkelt.

» meer over Baveno

Canelli

Canelli is een kleine stad in het zuidelijke deel van de regio Piëmont, in de provincie Asti. Het is net als veel plaatsen in de regio vooral afhankelijk van de wijnproductie. Canelli staat bekend om de productie van de mousserende wijn Spumante.

Canelli is met iets meer dan tienduizend inwoners een relatief grote stad voor de regio. De meeste dorpen in de regio hebben minder dan duizend inwoners. Canelli wordt samen met Asti en Nizza Monferrato het economische centrum van deze provincie. Door de Spumante die er geproduceerd wordt, is Canelli en de omliggende wijngebieden in 2014 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Doordat er in Canelli van oudsher zoveel van de bekende mousserende wijnen worden geproduceerd, zijn in het dorp veel beroemde historische wijnhuizen te vinden. De bekendste zijn Gancia, Bosca en Bocchino.

» meer over Canelli

Cannobio

Cannobio is een prachtig oud dorpje aan de westelijke oever van het Lago Maggiore in de Italiaanse regio Piemonte. Het dorpje bestond al ten tijde van de Romeinse overheersing in de streek. Resten van een oud Romeins Palazzo herinneren hier aan.

Eén van de oudste gebouwen in de het dorpje is de uit de elfde stammende kerk van Sint Vittore. De klokkentoren van de kerk stamt uit de dertiende eeuw. De kerk en de klokkentoren zijn in de zeventiende eeuw geheel gerestaureerd. Dit is op een schitterende manier gedaan waardoor de kerk van Cannobio veel allure uitstraalt. De kerk ligt in het oudere deel van het dorp. Dit deel van het dorp wordt gedomineerd door smalle straatjes en steegjes.

» meer over Cannobio

Colloro

Colloro is een kleine dorpje uitkijkend over de vallei Ossola niet ver bij het Lago Maggiore vandaan. Het dorpje ligt op de rand van het Nationaal park Val Grande. Dit park behoort de mooiste en uitgestrekste gebieden van Italië.

Colloro is een klein maar prachtig dorpje. In het dorp wonen slechts om en nabij de tweehonderd mensen. Er zijn geen restaurants, cafés of hotels te vinden. Wel staat er één bed & breakfast en worden sommige huizen te huur aangeboden aan toeristen die de Val Grande willen bezoeken. Het meest in het oog springende gebouw in het dorp is de plaatselijke kerk dat als enige gebouw vanuit de vallei te zien is.

» meer over Colloro

Entracque

Entracque is een prachtig dorpje in het zuidwesten van de regio Piëmont in de Valle Gesso. Het dorp ligt in het Il Parco Naturale Regionale delle Alpi Marittime, een beschermd natuurgebied tegen de grens met Frankrijk.

Entracque is een klein dorp met minder dan duizend inwoners. Het heeft een gezellig idyllisch autovrij centrum, met enkele kleine winkels en restaurants. In de zomermaanden zijn het voornamelijk toeristen die je tegenkomt in de straten van Entracque. Dit is al zo sinds de negentiende eeuw toen het bergbeklimmen en bergwandelen aan populariteit won. Vanuit het dorp kun je in de zomermaanden prachtige bergwandelingen maken door de Valle Gesso. Vanuit Entracque heb je de mogelijkheid om naar verschillende meerdaagse wandelingen langs trekkershutten te maken. Is dit te hoog gegrepen dan zijn er ook genoeg kortere wandelingen te vinden.

» meer over Entracque

Feriolo

In de regio Piemonte aan de westelijke over van het Lago Maggiore ligt het pittoreske dorpje Feriolo. Het dorp ligt aan de baai van Verbania die ook wel bekend staat als de Golf van Borromeo op een steenworp afstand van het dorpje Baveno.

Feriolo is met name in de zomermaanden een populaire toeristische bestemming. Het dorp is met name populair door de vele campings die er in de buurt van dorp te vinden zijn. In de avonduren leeft het dorpje helemaal op als de campinggasten naar één van de restaurants in het dorp gaan of in één glacerie een ijsje gaan eten. Vanaf de waterkant in Feriolo heb je een prachtig zicht over het Lago Maggiore en de Borromeïsche eilanden.

» meer over Feriolo

Isola dei Pescatori

Isola dei Pescatori is één van de drie eilanden die behoren tot de Borromeïsche eilanden. Het is tevens de naam van het dorpje dat op dit eiland te vinden is. Isola dei Pescatori is het enige eiland in het Lago Maggiore dat permanent bewoond wordt.

Letterlijk vertaald betekend Isola dei Pescatori het eiland van de vissers. Veel bootmaatschappijen aan het Lago Maggiore duiden het eiland aan als Isola Superiore. Het dorp bestaat hoofdzakelijk uit kleine kronkelende nauwe steegjes en die je van de ene zijde naar de andere zijde van het eiland voeren. Doordat het een klein eiland is komt gemotoriseerd vervoer hier niet voor.

» meer over Isola dei Pescatori

La Morra

La Morra is een prachtig klein dorpje in de provincie Cuneo, dat onderdeel uitmaakt van de regio Piëmont. Het dorp ligt bovenop een heuvel, waardoor het vanaf verschillende plaatsen in de omgeving al van verre te zien is.

Het historische centrum van La Morra is te vinden op de hoogte delen van de heuvel, binnen de oude stadsmuren. Van deze historische stadsmuren zijn nog verschillende delen bewaard gebleven. De historische straatjes in het centrum La Morra zien er nog precies zo uit als honderden jaren geleden. Als je deze straatjes volgt naar boven kom je uiteindelijk uit bij de klokkentoren van La Morra en loop je zo het Piazza Castello op. Vanaf dit plein heb je misschien wel het allermooiste uitzicht van de hele regio, volgens de dorpelingen is alleen het uitzicht vanaf de klokkentoren nog mooier. 

» meer over La Morra

Legro

Legro is een klein dorpje op de oostelijke oever van het Lago d’Orta, op een steenworp afstand van het dorp Orta San Guilio. Het is niet echt een mooi dorp, maar de vele kunstwerken maken een bezoek aan Legro de moeite waard.

Op het eerste gezicht is Legro een dorpje zoals zovelen in dit deel van Italië. Toch heeft het iets wat het bijzonder maakt. Legro is namelijk een van de Paesi Dipinti (geschilderde dorpen), die in heel Italië te vinden zijn. In totaal zijn er in heel het land meer dan negentig van dit soort dorpen te vinden. Bij het merendeel van deze dorpen zijn de muurschilderingen in een bepaald thema gedaan; in Legro zijn dat klassieke Italiaanse films en het uitzicht op Lago d’Orta.

» meer over Legro

Monforte d'Alba

Monforte d’Alba is een klein wijndorp in het zuidelijke deel van de regio Piëmont in de landstreek de Langhe. Het dorp staat bekend om de krachtige barolo wijnen die er geproduceerd worden en is hierom terug te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Monforte d’Alba is een oude stad, die zijn te danken heeft aan het historische kasteel dat in de vroege middeleeuwen op de top van de heuvel is gebouwd. De omgeving van Het dorp wordt al bewoond sinds de prehistorie. Verder zijn er resten gevonden uit de tijd van de Romeinse overheersing. Na de Romeinse periode kwam het dorp en zijn omgeving in handen van de Katharen. Volgens sommige vertellingen werden de Kathaarse inwoners van het dorp in het begin van de elfde eeuw gedwongen om hun geloof op te geven. Als ze niet vrijwillig voor het katholieke geloof zouden kiezen, wachtte de doodstraf. Bij hun berechting in Milaan koos het merendeel van de inwoners van Monforte d’Alba voor de brandstapel. 

» meer over Monforte d'Alba

Nieve

Nieve is een van de mooiste dorpjes van Italië. In meerdere top tien lijstjes staat Nieve in de top drie van allermooiste dorpen van het land. Niet zo gek dat het dorp is opgenomen op de “I borghi più belli d’italia” en op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het wijndorp Nieve is te vinden in de heuvelachtige landstreek de Langhe niet ver van de stad Asti in de provincie Cuneo. Nieve maakt onderdeel uit van wijnregio barbaresco, waardoor het een van de weinige plaatsen ter wereld is waar deze exclusieve wijn geproduceerd mag worden. Binnen de grenzen van NIeve worden de vier verschillende wijnen geproduceerd, de barbera d’Alba, de Docetto d’Alba, de Barbaresco en de Moscato d’Asti. Vanaf de verschillende uitkijkpunten in het dorp heb je een prachtig uitzicht over de wijnvelden van Nieve. Deze wijnvelden zijn net als alle wijngebieden in de Langhe terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

» meer over Nieve

Novello

Novello is een klein dorp met iets minder dan duizend inwoners in het zuidelijke deel van de regio Piëmont. Novello maakt deel uit van de provincie Cuneo en ligt in het heuvelachtige landschap van de landstreek de Langhe. Vanwege deze ligging is het terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Net als veel dorpen in de omgeving is Novello gebouwd bovenop een heuvel. De uitzichten vanuit het dorp worden gerekend  tot de mooiste van deze regio. Vanaf de verschillende uitzichtpunten kun je het dorpen Barollo, La Morra en natuurlijk de uitgestrekte wijnvelden die kronkelen over het heuvelachtige landschap. Novello is en van de plaatsen waar de beroemde barolowijn geproduceerd mag worden. Dit gebeurt uiteraard onder de specifieke regels die gelden om deze wijn te mogen produceren. Zo moet de wijn minimaal twee jaar op houten vaten gerijpt worden en is er een maximale hoeveelheid wijn die per hectare geproduceerd mag worden.

» meer over Novello

Orta San Guilio

Orta San Guilio is zonder twijfel het mooiste dorpje aan het Lago d’Orta en behoort tot de mooiste van Italië. Het dorp is terug te vinden op de “I borghi più belli d’italia”, een officiële lijst met mooiste dorpen van Italië.

Een van de belangrijkste redenen dat orta San Guilio op deze lijst staat, is omdat op de heuvel boven het dorp het Sacro Monte di Orta ligt. Dit heiligdom wat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, is een van de bekendste toeristische trekpleisters aan het Ortameer. Het heiligdom – dat in verschillende periodes is gebouwd tussen de zestiende en de achttiende eeuw – vertelt het levensverhaal van Franciscus van Assisi. In 21 kapellen worden de belangrijkste levensgebeurtenissen vertelt in schilderijen en kleurrijke beelden. Het Sacro Monte di Orta kan gratis bezocht worden, vanuit het dorp kun je een redelijk steile Kruisweg volgen naar de top van de heuvel.

» meer over Orta San Guilio

Pella

Pella is een prachtig oud dorpje op de westelijke oever van het Lago d’Orta, uitkijkend op het Isola San Guilio. Pella is door zijn ligging aan het Ortameer een populaire toeristische bestemming.

De geschiedenis van Pella gaat terug ver voor onze jaartelling. Al in de vierde eeuw voor Christus was er op deze plaats een nederzetting te vinden en de omgeving van Pella wordt al bewoond vanaf de achtste eeuw. Er zijn in de omgeving van het dorp meerdere gedateerde munten en asurnen gevonden uit de periode net na Christus. Het dorp zou pas een echte rol van betekenis gaan spelen in de late middeleeuwen. Vanaf deze periode was er op het Isola San Guilio een klooster te vinden. Vanaf Pella kun je vrij gemakkelijk naar het eiland varen.

» meer over Pella

Stresa

Stresa is een prachtig dorpje aan het Lago Maggiore. Het dorp kenmerkt zich door de vele prachtige vijfsterren hotels die er aan de boulevard van Stresa te vinden zijn. Vanuit Stresa heb je een prachtig uitzicht op de Borromeïsche eilanden.

Stresa ligt aan de Borromeïsche Golf van het Lago Maggiore. het dorp wordt voor het eerst in de geschiedenisboeken genoemd in de tiende eeuw na Christus maar hoogst waarschijnlijk werd de plaats waar het dorp nu te vinden is al vele eerder bewoond. In de veertiende eeuw was Stresa uitgegroeid tot dorp en kreeg het een zelfstandige status.

» meer over Stresa