Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Canelli

Canelli is een kleine stad in het zuidelijke deel van de regio Piëmont, in de provincie Asti. Het is net als veel plaatsen in de regio vooral afhankelijk van de wijnproductie. Canelli staat bekend om de productie van de mousserende wijn Spumante.

Canelli is met iets meer dan tienduizend inwoners een relatief grote stad voor de regio. De meeste dorpen in de regio hebben minder dan duizend inwoners. Canelli wordt samen met Asti en Nizza Monferrato het economische centrum van deze provincie. Door de Spumante die er geproduceerd wordt, is Canelli en de omliggende wijngebieden in 2014 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Doordat er in Canelli van oudsher zoveel van de bekende mousserende wijnen worden geproduceerd, zijn in het dorp veel beroemde historische wijnhuizen te vinden. De bekendste zijn Gancia, Bosca en Bocchino.

Het historische deel van Canelli is te vinden op de heuvel die het hart van het dorp vormt. Op het hoogste punt van deze heuvel staat het Castello di Canelli. Al in de elfde eeuw is er deze plaats een kasteel te vinden, maar het huidige kasteel is het resultaat van een renovatie in de vorige eeuw. Jammer genoeg is het kasteel in privébezit en kan het niet bezocht worden. De gevel van het kasteel staat zelfs bijna helemaal verborgen achter een metershoge haag.

In het kleine historische centrum van Canelli op de top van de heuvel is niet veel meer te vinden als twee achttiende-eeuwse kerken en wat prachtig beschilderde huizen en een klein restaurant. Toch is het zeker de steile klim naar boven waard, al was het alleen al voor het prachtige uitzicht dat je er hebt.

Het leger gelegen deel van het dorp heeft een hele andere uitstraling en doet eerder denken aan een moderne stad, dan aan een mooi dorp. Toch zijn de verschillende wijnkelders die je overal in het dorp tegenkomt een belangrijke toeristische trekpleister. In deze ondergrondse kathedralen kunnen miljoenen flessen spumante bewaard worden. In deze kelders ligt de temperatuur het gehele jaar tussen de twaalf en de veertien graden Celsius, wat ideaal is voor de gisting van de mousserende wijn.

Hier ligt Canelli

Weersverwachting Canelli

vandaag
20° / 9°
morgen
20° / 12°
19 mei
22° / 14°
20 mei
21° / 13°
21 mei
21° / 12°
Meer weer van Canelli op klimaatinfo.nl

Meer informatie