Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Monforte d’Alba

Monforte d’Alba is een klein wijndorp in het zuidelijke deel van de regio Piëmont in de landstreek de Langhe. Het dorp staat bekend om de krachtige barolo wijnen die er geproduceerd worden en is hierom terug te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Monforte d’Alba is een oude stad, die zijn te danken heeft aan het historische kasteel dat in de vroege middeleeuwen op de top van de heuvel is gebouwd. De omgeving van Het dorp wordt al bewoond sinds de prehistorie. Verder zijn er resten gevonden uit de tijd van de Romeinse overheersing. Na de Romeinse periode kwam het dorp en zijn omgeving in handen van de Katharen. Volgens sommige vertellingen werden de Kathaarse inwoners van het dorp in het begin van de elfde eeuw gedwongen om hun geloof op te geven. Als ze niet vrijwillig voor het katholieke geloof zouden kiezen, wachtte de doodstraf. Bij hun berechting in Milaan koos het merendeel van de inwoners van Monforte d’Alba voor de brandstapel. 

Het historische centrum van Monforte d’Alba heeft door de eeuwen heen zijn middeleeuwse karakter weten te behouden. De smalle straatjes en trappen die naar het hoogste punt van het dorp leiden, hebben nog steeds de waaiervormige indeling. De smalle straatjes die parallel op de waaier lopen, zijn bijzonder steil. Eenmaal boven kom je uit bij de klokkentoren en een klein amfitheater. Het leuke is dat je eerst de muziek hoort en dan pas aankomt in het amfitheater. In dit openluchttheater wordt ieder jaar het Montfortinjazz-festival gehouden, maar de rest van het jaar worden de registraties van het concert er afgespeeld. Dit geeft dit deel van het dorp een bijzondere sfeer. Vanaf het pleintje rondom de klokkentoren heb je een prachtig uitzicht over het dorp en de Langhe. 

Deze klokkentoren is een overblijfsel van de dertiende-eeuwse Santa-Mariakerk, die in de negentiende eeuw grotendeels werd gesloopt. De belangrijkste kerk van Monforte d’Alba is de Chiesa della Madonna della Neve, deze dertiende-eeuwse kerk is te vinden in het lager gelegen deel van het dorp, tegenover de parkeerplaats en het stadhuis.

Net als de andere dorpen in dit deel van de Langhe, mag er in Monforte d’Alba Barolowijn geproduceerd worden. Deze wijnsoort en zijn productie is zo bijzonder dat 2014 de hele streek inclusief Monforte d’Alba op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO is geplaatst. Van oorsprong is dit een arme streek, wat terug te zien is in de keuken van Monforte d’Alba. De lokale gerechten worden gedomineerd door traditionele stoofpotten, gnocchi en hazelnoottaart. Gerechten die nu allemaal als bijzonder gezien worden. Net als andere delen van de Langhe staat Monforte d’Alba bekend om de witte truffels die er in de herfst worden gevonden.

Hier ligt Monforte d’Alba

Weersverwachting Monforte d’Alba

vandaag
21° / 14°
morgen
24° / 16°
16 jun
23° / 16°
17 jun
23° / 16°
18 jun
25° / 15°
Meer weer van Monforte d’Alba op klimaatinfo.nl

Meer informatie