Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Novello

Novello is een klein dorp met iets minder dan duizend inwoners in het zuidelijke deel van de regio Piëmont. Novello maakt deel uit van de provincie Cuneo en ligt in het heuvelachtige landschap van de landstreek de Langhe. Vanwege deze ligging is het terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Net als veel dorpen in de omgeving is Novello gebouwd bovenop een heuvel. De uitzichten vanuit het dorp worden gerekend  tot de mooiste van deze regio. Vanaf de verschillende uitzichtpunten kun je het dorpen Barollo, La Morra en natuurlijk de uitgestrekte wijnvelden die kronkelen over het heuvelachtige landschap. Novello is en van de plaatsen waar de beroemde barolowijn geproduceerd mag worden. Dit gebeurt uiteraard onder de specifieke regels die gelden om deze wijn te mogen produceren. Zo moet de wijn minimaal twee jaar op houten vaten gerijpt worden en is er een maximale hoeveelheid wijn die per hectare geproduceerd mag worden.

Het historische centrum van Novello is niet heel erg groot, in minder dan een uurtje kun je met gemak een wandeling hebben gemaakt. Het historische centrum wordt gedomineerd door de chiessa San Michele Arcangelo en de bijbehorende klokkentoren. Vanaf deze plek kun je via verschillende – soms wat steile straatjes – een wandeling maken langs de verschillende uitkijkpunten, historische straatjes en de historische huizen. Vergeet tijdens deze wandeling niet te stoppen bij een van de vele gezellige terrassen die je onderweg tegenkomt. Zelf dronken we wat op een terras op het Piazza Caduti, dat een prachtig uitzicht biedt over de omgeving.

Bijzonder voor Novello is dat er ook een witte wijn gemaakt wordt. Deze Nascetta di Novello heeft een strogele kleur en wordt uitsluitend van de Nascetta druif gemaakt. Dit is een zeldzame druif in de regio de Langhe, die in de jaren negentig van de vorige eeuw werd geherintroduceerd nadat hij meer dan honderd jaar niet was voorgekomen. De wijnen van deze druif staan beken d om hun elegante intense smaak en geur. 

Hier ligt Novello

Weersverwachting Novello

vandaag
27° / 20°
morgen
32° / 18°
23 jul
32° / 20°
24 jul
30° / 20°
25 jul
29° / 19°
Meer weer van Novello op klimaatinfo.nl

Meer informatie