Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Barolo

Barolo is een kleine Piëmontse stad in het hart van de Barolostreek, die op zijn beurt weer deel uitmaakt van de landstreek de Langhe. Net als de andere dorpen in de omgeving is Barolo terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De omgeving van Barolo wordt al bewoond sinds de prehistorie, maar het dorpje Barolo is ergens in de vroege middeleeuwen ontstaan. De eerste nederzetting is waarschijnlijk door een voor de Romeinen barbaars volk gesticht, wat later in handen zou vallen van de Lombarden. Door de eeuwen heen zou Barolo vele heersers kennen, totdat het in handen kwam van de familie Falleti, die van de dertiende tot de vijftiende eeuw over Barolo en zijn omgeving heersten. Later zou het onderdeel worden van de staat Monferrino, totdat het in de achttiende eeuw een markiezaat werd. 

Nu is Barolo een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van dit deel van PiUemont, wil je in de zomermaanden een bezoek brengen aan het dorp dan zul je moeite moeten doen om een geschikte parkeerplaats te vinden. Eenmaal in het dorp, wordt je ondergedompeld met datgene war het dorp om bekend staat, barolowijn. Op verschillende plaatsen in het dorp, maar ook net daarbuiten zijn er verschillende wijnproeverijen waarbij je alles te weten komt over deze bijzondere Italiaanse wijn.

De Barolowijn wordt uitsluitend gemaakt van de nebbiolo-druif en staat bekend als de wijn voor koningen en koninginnen. Bijzonder aan de barolo is dat hij eigenlijk niet jong gedronken kan worden. De meeste wijnen moeten tien tot twintig jaar liggen voordat ze hun uiteindelijk smaak hebben bereikt. De kleur veranderd in deze jaren van rood naar oranje en de smaak wordt dieper en intenser.

Wil je echt alles over barolo en zijn geschiedenis te weten komen, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het “WiMu Museo del Vino a Barolo”. Dit museum dat gevestigd is in het voormalige kasteel van Barolo, leert de bezoeker op een bijzondere manier over het hele proces, dat doorlopen moet worden om barolowijn te maken. Daarnaast geeft het je een inkijkje in de geschiedenis van het dorp. Alleen al het uitzicht vanaf het dak van het museum over het dorp en zijn omgeving, is de entreeprijs waard. Door de vele interactieve tentoonstellingen in het museum, is het ook een leuk uitje met kinderen.

Hier ligt Barolo

Weersverwachting Barolo

vandaag
27° / 20°
morgen
32° / 18°
23 jul
31° / 21°
24 jul
30° / 20°
25 jul
29° / 19°
Meer weer van Barolo op klimaatinfo.nl

Meer informatie