Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Legro

Legro is een klein dorpje op de oostelijke oever van het Lago d’Orta, op een steenworp afstand van het dorp Orta San Guilio. Het is niet echt een mooi dorp, maar de vele kunstwerken maken een bezoek aan Legro de moeite waard.

Op het eerste gezicht is Legro een dorpje zoals zovelen in dit deel van Italië. Toch heeft het iets wat het bijzonder maakt. Legro is namelijk een van de Paesi Dipinti (geschilderde dorpen), die in heel Italië te vinden zijn. In totaal zijn er in heel het land meer dan negentig van dit soort dorpen te vinden. Bij het merendeel van deze dorpen zijn de muurschilderingen in een bepaald thema gedaan; in Legro zijn dat klassieke Italiaanse films en het uitzicht op Lago d’Orta.

Wij bezochten het dorp op een warme zomerdag tijdens de zomervakantie. We komen vroeg in het dorp aan en parkeren de auto bij het station. Als we uitstappen zien we gelijk de eerste van de fresco’s op een zijgevel van een muur staan. Je hoeft niet zelf een weg te zoeken door het dorp, er zijn verschillende wegwijzers die je langs de meer dan veertig muurschilderingen in het dorp loodsen. Zelfs met de borden moeten we af en toe even zoeken waar het schilderij te zien zou moeten zijn. Sommige zitten goed verscholen achter bomen en schuttingen. Tijdens de wandelingen komen we scenes tegen uit bekende Italiaanse films en de sterren die erin speelden. Het project kreeg de toepasselijke naam “bioscoop aan de muur”.

Terug bij de auto lopen we nog even langs de urban kunstwerken die door lokale kunstenaars op de schuttingen bij het spoor zijn gezet. Deze hebben een hele andere stijl en boodschap. Met de komst van de kunstwerken in Legro is het aantal toeristen dat het dorp bezoekt verveelvoudigd

Hier ligt Legro

Weersverwachting Legro

vandaag
16° / 5°
morgen
13° / 7°
19 apr
15° / 5°
20 apr
15° / 7°
21 apr
13° / 6°
Meer weer van Legro op klimaatinfo.nl

Meer informatie