Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Atzara

Het wijndorp Atzara is te vinden in het centrale deel van Sardinië. Het dorpje zelf bestaat sinds de tiende eeuw, maar de omgeving wordt al bewoond sinds de prehistorie. Atzara is een van de mooiste dorpen van Sardinië en is terug te vinden op de “I Borghi Piú Belli d’Italia”.

De aanwezigheid van verschillende nuraghes, verraden dat dit deel van het eiland al ver voor onze jaartelling bewoond werd. Het huidige dorp is gebouwd rondom het jaar 1000, in de buurt van een bron. In het historische deel van het dorp zijn de oudste huizen gebouwd van graniet. Het belangrijkste bouwwerk in het dorp is de chiesa San Giorgio. Uit welke periode deze kerk precies stamt weten we niet, wat we wel weten is dat hij in 1205 al in een document wordt genoemd. Het is een eenvoudige kerk met een klokkentoren en een roosvenster.

In het dorp zit het museum Antonio Ortiz Echague, een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Dit museum werd in 2000 geopend. De keuze om dit museum in dit kleine dorpje te vestigen heeft alles te maken, dat Atzara een geliefde plek is bij schilders. Door de jaren heen hebben verschillende bekende en minder bekende schilders tijd in Atzara doorgebracht. Er is zelfs een stroming die bekend staat als de “School van Atzara”. Het zijn voornamelijk Spaanse kunstenaars die onder deze stroming vallen. In het dorp zijn enkele muurschilderingen te vinden van Mauro Patta.

De schilders die in het begin van de vorige eeuw Atzara opzochten, kwamen deels voor de bijzondere klederdracht van het dorp. Deze stonden bekend om hun prachtige felle kleuren en de Tiaggiola.

Atzara is al sinds de middeleeuwen een van de belangrijkste wijndorpen van Sardinië. De wijnen uit Atzara worden gerekend tot de beste van het eiland. Lang werden er vooral grote hoeveelheden geproduceerd, nu is de productie wat teruggedrongen, wat de kwaliteit ten goede komt. In het dorp zijn er verschillende wijnbars te vinden, waar je de lokale wijn kunt proeven.

We bezochten Atzara tijdens een rondrit door de binnenlanden van Sardinië. Het was de plek waar we overnachten, we sliepen bij Holiday Mandrolisai en aten een heerlijke pizza Al Vecchio Miluno Atzara Bij het cafeetje ernaast proefden we enkele van de lokale wijnen. Wil je een echte proeverij doen, dan kun je dat beter bij een van de wijnbars in het dorp doen.

Hier ligt Atzara

Weersverwachting Atzara

vandaag
11° / 4°
morgen
10° / 4°
26 feb
11° / 7°
27 feb
11° / 6°
28 feb
10° / 5°
Meer weer van Atzara op klimaatinfo.nl

Meer informatie