Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bosa

Bosa is een groot dorp in het centraal westelijke deel van Sardinië. Bosa is een van de dorpen op Sardinië die terug te vinden is op de “I Borghi Piú Belli d’Italia”, een lijst met de allermooiste dorpen van Italië.

Het dorp Bosa heeft net iets minder dan achtduizend inwoners, maar voelt iets groter aan. Dit komt doordat een groot deel van de huizen tegen de heuvels aangebouwd, waardoor Bosa groter lijkt dan het daadwerkelijk is. Het centrum van het stadje is te vinden rondom de rivier de Temo. In dit deel van Bosa kom je de pastelkleurige huizen tegen waar het stadje om bekend staat. Vanaf de Ponte Vecchio over de Temo heb je een prachtig uitzicht op de kleurrijke huizen en de oude leerlooierijen van Bosa. Deze looierijen zijn jarenlang een belangrijke vorm van inkomsten geweest voor het stadje, dit natuurlijk naast de visserij. De historische gebouwen zijn nu nog steeds op de kaaien van Bosa te vinden, maar de industrie is er verdwenen.

Bosa heeft een lang en een roerig verleden, die helemaal tergaat tot aan de prehistorie. Dat Bosa een belangrijke rol heeft gespeeld in het verleden van Sardinië is af te leiden aan het feit, dat Bosa de eretitel “Koninklijk stad” kreeg. Dit was ten tijde van het Koninkrijk Sardinië.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Bosa is het Castello di Serravalle. Dit kasteel, dat nu voor een groot deel tot een ruïne geworden is, is te vinden op het hoogste punt van Bosa. Van het oorspronkelijke kasteel zijn alleen de oude muren en de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Sos Regnos Altos bewaard gebleven. Toch is een bezoek, aan het kasteel de moeite waard, alleen al het uitzicht over Bosa is er fenomenaal. Het kasteel is gebouwd in de tweede helft van de dertiende eeuw, in de eeuwen die volgden zou het steeds verder uitgebreid worden. In oude geschriften kunnen we teruglezen dat Castello di Serravalle, en van de nobelste en best beschermde kastelen van de wereld is. Of dit echt zo was weten we natuurlijk niet, maar het zegt iets over de reputatie van het kasteel.
Om het kasteel te kunnen bezoeken, moet je een stevige klim maken. Dit kan via een pad aan de achterzijde van het kasteel of via smalle steegjes en trappen die je meenemen, door het hart van Bosa. Ben je in een avontuurlijke bui en ga je door de wijk Sa Costa, vergeet dan niet om goed om je heen te kijken. Overal zijn er prachtige uitzichten, doorkijkjes en prachtige beschilderde huisjes te zien.

Het belangrijkste religieuze bouwwerk van de Bosa is de Concattedrale dell’Immacolata Concezione. Deze Kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis staat in het historische stadscentrum, niet ver van de Ponte Vecchio. De kathedraal stamt waarschijnlijk uit de twaalfde eeuw, als is de exacte datum niet bekend. De belangrijkste kenmerken van deze kathedraal zijn de twee kleurrijke koepels en de vierkante klokkentoren. Omdat de kathedraal niet aan een plein staat, is het moeilijk om een goede indruk te krijgen van zijn grootte. Het interieur van de kathedraal kenmerkt zich nu door de vele barokke elementen die in de achttiende en negentiende eeuw zijn aangebracht. Deze kathedraal is een van de zetels van het bisdom Alghero-Bosa.

De belangrijkste en misschien wel mooiste straat van Bosa is de Corso Vittorio Emanuele II. In deze winkelstraat, zijn naast winkels, restaurants, bars en terrassen te vinden. In deze straat kom je ook de Fontane monumentali tegen.

Hier ligt Bosa

Weersverwachting Bosa

vandaag
26° / 15°
morgen
25° / 14°
5 okt
24° / 16°
6 okt
23° / 14°
7 okt
23° / 17°
Meer weer van Bosa op klimaatinfo.nl

Meer informatie