Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Calasetta

Calasetta is het kleinste en mooiste dorp op het eiland Sant’Antioco. Het dorpje ligt in het noordelijke deel van het eiland en is de plek waar de boten naar Isola San Pietro vertrekken.

De inwoners van Calasetta en de rest van Sant’Antioco komen oorspronkelijk van het eiland Tabarka voor de kust van Tunesië. Dit eiland was na onderhandelingen in 1542 met de Ottomanen in handen gekomen van de Genuezen, die er Fort Tabarka stichtten en het koloniseerden. Ruim tweehonderd jaar later was het eiland zo overbevolkt dat een deel van de bevolking zicht vestigden op de eilanden Sant’Antioco en San Pietro voor de kust van Sardinië. De inwoners werden Tabarchini genoemd. De inwoners die op Fort Tabarka bleven, zouden niet veel later verjaagd worden door de Ottomanen. De inwoners die deze plunderingen wist te overleven ouden zich vestigen in Calasetta en Carloforte. Anderen volgden de koning van Spanje en zouden zich op het eiland Tabarca vestigen voor kust van Spanje, in de omgeving van Alicante.

In Calasetta wordt een Italiaans dialect gesproken, het Tabarchino dat op geen enkele andere plaats in Italië voorkomt. Omdat er slecht een kleine groep mensen is de dit dialect spreken is het gedoemd tot uitsterven. Het Tabarchino heeft raakvlakken met het Frans en het Tunesisch-Arabisch.

Het historische centrum van Calasetta bestaat uit simpele rechte straten met een dambordpatroon. De huizen hebben anders, dan op veel plaatsen in Sardinië, niet de typische pastelkleuren, maar zijn bijna allemaal wit geverfd. Dit moet een overblijfsel zijn van de Tunesische oorsprong van het dorp. Tijdens een wandeling door deze straten stuitten we op de hoofdstraat van Calasetta, de via Gulielmo Marconi. Deze komt uit op het Piazza Pietro Belly, waar het stadhuis van Calasetta. We lopen door tot de Torre de Calasetta en kijken uit over het strand van Scaletta; Spiaggia di Sottotorro. Vanaf hier lopen we nog door tot het Croce sul promontorio roccioso del paese, waar we een prachtig uitzicht over het dorp en de Middellandse Zee hebben. Terug in het centrum lopen we nog even de Chiesa San Maurizio binnen en drinken nog een kopje koffie op het plein.

Calasetta is vooral bekend al de plek waar de veerboten naar Carloforte op Isola San Pietro vertrekken. Deze veerboot vertrekt ieder uur. Let wel op: er zijn een maximumaantal mensen en auto’s die aan boord mogen, ben je te laat met het kopen van je ticket, dan zal je een uur moeten wachten. Tijdens twee vaarten per dag, is het maximumaantal mensen aan boord slechts 25, want dan worden er gevaarlijke stoffen op de veerdienst vervoer. Dit is meestal een tankwagen met benzine.

Hier ligt Calasetta

Weersverwachting Calasetta

vandaag
25° / 18°
morgen
24° / 15°
16 jun
24° / 19°
17 jun
26° / 18°
18 jun
28° / 19°
Meer weer van Calasetta op klimaatinfo.nl

Meer informatie