Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sadali

Sadali is en klein dorp in het centrale deel van Sardinië, in de provincie Zuid-Sardinië. In het dorp, dat bekend staat om zijn waterval, wonen ongeveer duizend mensen. Adali is terug te vinden op de “I Borghi Piú Belli d’Italia”.

Sadali en het gebied rondom het dorp wordt al bewoond sinds de prehistorie. Er zijn in de omgeving van het dorp verschillende nuraghes gevonden, wat wil dat de Nuraghecultuur, zich ook hier verspreid had. Later zou dit deel van Sardinië in handen komen van de Romeinen, hiervan zijn geen fysieke restanten in de omgeving van het dorp meer te vinden. In de middeleeuwen viel het dorp onder het bestuur van de Giudicato van Cagliari, die zich op zijn beurt weer moest verantwoorden aan de republiek Pisa. Later zou het dorp nog in handen vallen van Aragon, waarna verschillende heren en families er de macht kregen.

Het belangrijkste religieuze bouwwerk van het dorp is de chiesa di San Valentino. Deze kerk is te vinden in het lager gelegen en historische deel van het dorp. De kerk is gebouwd in de laat-Byzantijnse stijl. De oudste delen van de kerk stammen uit de negende en tiende eeuw. Zijn huidige uiterlijk kreeg het in de zeventiende eeuw, toen er enkele zijkapellen en een klokkentoren werden toegevoegd. Een andere oude kerk in het dorp is de chiesa di Sant’Elena uit de tiende eeuw.

De belangrijkste bezienswaardigheid in het dorp is de cascata di San Valentino. Deze waterval staat in het historische deel van het dorp. De waterval is het begin- en eindpunt van verschillende wandelingen die in de omgeving van Sadali gelopen kunnen worden. De waterval zelf is leuk om even bij stil te staan, maar is niet heel bijzonder.

We bezochten Sadali tijdens een rondrit door het heuvelachtige binnenland van Sardinië. Doordat hij op de lijst “I Borghi Piú Belli d’Italia” stond, maakten we hem onderdeel van onze rondrit. Sadali is zeker niet het mooiste dorp dat we gezien hebben op Sardinië, maar al met al verdient het wel een plekje tussen de andere mooiste dorpen van Sardinië. Het lagergelegen deel van het dorp is best aardig om even doorheen te lopen en de kerk, waterval en de oude watermolen zijn leuk om te zien. In het “nieuwe” deel van het dorp zagen we nog een paar mooie muurschilderingen.

Hier ligt Sadali

Weersverwachting Sadali

vandaag
20° / 11°
morgen
25° / 9°
15 jun
30° / 15°
16 jun
22° / 17°
17 jun
27° / 14°
Meer weer van Sadali op klimaatinfo.nl

Meer informatie