Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Glurns

Glurns of Glorenza zoals de stad in het Italiaans heet is de kleinste stad van de provincie Zuid-Tirol, in de regio Trentino-Zuid-Tirol. Het dorp ligt op iets meer dan negenhonderd meter en is terug te vinden op de “I borghi più belli d’Italia”

Glurns ligt in het historische district Vintzgouw (Vinschgau of Val Venosta). Het noordwestelijkste deel van Zuid-Tirol, grenzend aan Zwitserland en Oostenrijk. Net als in de andere delen van Zuid-Tirol is in Glurns, Duits de voertaal. Het is een van de best bewaarde volledig ommuurde stadjes in de Alpen en de enige waarvan de historische stadsmuren nog steeds helemaal compleet zijn. Hierdoor is het historische centrum van Glurns – op de auto’s na – door de eeuwen heen niet of nauwelijks veranderd. Een deel van de stadsmuren is nu nog geopend voor het publiek. Vanaf de houten balustrade heb je een mooi uitzicht over de daken van het stadje. De stadsmuren worden onderbroken door drie stadspoorten, die nog steeds de enige toegang tot Glurns vormen. In een van de drie stadspoorten in nu een klein museum te vinden.

Overnachten in Glurns

Vanwege de strategische ligging van het dorpje Glurns is het een populaire stopplaats. In en rondom het stadje zijn behoorlijk wat hotels en b&b’s te vinden. Midden in het historische centrum staat het recent gerestaureerde Belvenu Boutique Hotel dat door de gasten beoordeeld wordt met een dikke voldoende. De Flurin Suites liggen ook in het historische centrum van Glurns en worden geroemd om hun mooie ruime kamers, die geschikt zijn voor gezinnen en het uitstekende restaurant.

bekijk hier alle hotels in Glurns en omgeving

Een van de mooiste gebouwen van Glurns is net buiten de oude stadsmuren te vinden, de katholieke kerk Sint-Pankratius. Het is een prachtig barok gebouw met een uientoren. Helaas is de kerk niet standaard geopend voor publiek. Het historische centrum van Glurns wordt gedomineerd door huizen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Het merendeel van de huizen hebben door de eeuwen heen hun authentieke charme weten te behouden. Op sommige zijn nog prachtige oude schilderwerken te vinden en andere hebben arcades die voor de gemiddelde toerist nu enkele centimeters te laag zullen zijn. Op het centrale plein van Glurns zijn enkele terrassen te vinden en verschillende toeristische winkeltjes.

Omdat Glurns aan een belangrijk verkeersknooppunt ligt in de Alpen – de Stelviopas, de Ofenpas en de Reschenpas liggen er omheen – is het behoorlijk druk in het dorp met auto’s. Verschillende van de doorgaande routes door de Alpen gaan namelijk dwars door het stadje.

 

Buiten de stadsmuren van Glurns staat een modern gebouw, dat in eerste instantie een beetje vreemd oogt in dit historische landschap. In dit gebouw is de whisky-stokerij PUNI gevestigd. Volgens eigen zeggen de eerste whisky-stokerij op Italiaanse bodem. Er worden verschillende whisky gemaakt, die op Siciliaanse marsala-vaten, Amerikaanse bourbonvaten of wijnvaten uit Zuid-Tirol gerijpt worden. Voor de whisky wordt gletserwater gebruikt en de vaten wordt gerijpt in ondergrondse bunkers die nog uit de Tweede Wereldoorlog stammen.

Hier ligt Glurns

Weersverwachting Glurns

vandaag
16° / 6°
morgen
18° / 7°
14 apr
19° / 9°
15 apr
13° / 6°
16 apr
8° / -2°
Meer weer van Glurns op klimaatinfo.nl

Meer informatie