Trentino-Zuid-Tirol

Italië

Trentino-Zuid-Tirol is een autonome regio in het Noordoostelijke deel van Italië. De regio is onderverdeeld in twee provincies Trente en Zuid-Tirol. De regio grenst in het noorden aan Oostenrijk en Zwitserland. In het westen aan Lombardije en in het oosten aan Veneto. Ondanks het feit dat de regio in Italië ligt, is een groot deel van de bevolking van deze regio Duitssprekend. Ongeveer veertig procent van de bevolking heeft als moedertaal Duits en zestig procent Italiaans. Een andere taal die in deze regio gesproken wordt is het Ladinisch.
Het landschap van Trentino-Zuid-Tirol wordt hoofdzakelijk bepaald door de Dolomieten. De hoogste berg van deze keten de Marmolada ligt op de grens van de regio’s Trentiono-Zuid-Tirol en Veneto. De regio is met name geliefd als wintersportgebied, maar ook in de zomermaanden trekken er veel toeristen naar dit gebied. Dit met name om te fietsen, wandelen en berg te klimmen. In de regio zijn naast enkele grotere plaatsen zoals Bolzano, Merano en Trento ook tal van prachtige kleine dorpjes te vinden. Het Gardameer is tevens in deze regio te vinden.

Ortisei

Het dorpje Ortisei ligt in het centraal zuidelijk deel van de provinvie Zuid-Tirol in de regio Trentiono-Zuid-Tirol. Ortisei staat ook wel bekend onder de namen Sankt Ulrich en Urtijëi.

Ortisei ligt in de Val Gardena op ongeveer 1230 meter hoogte. Mede hierdoor is het dorp in de wintermaanden een populaire wintersportbestemming. Ortisei ligt in het Ladinisch taalgebied. Deze taal wordt door minder dan vijftigduizend mensen gesproken maar het merendeel van de bevolking van dit dorp heeft het Landinisch als moedertaal. Gelukkig spreken de meeste inwoners van het dorp ook Italiaans en Duits. Ook de verkeersborden en verschillende borden in het dorp zijn geschreven in drie talen. Wil je meer weten over het dorp en zijn omgeving dan kun je een bezoekje brengen aan de plaatselijk toeristisch informatie.

» meer over Ortisei

Riva del Garda

Riva del Garda is het meest noordelijke dorp van het Gardameer. Samen met het ernaast gelegen Tórbole vertegenwoordigt Riva del Garda de regio Trentino aan het Gardameer.

Riva del Garda heeft door de noordelijke ligging een ander klimaat en een ander uiterlijk dan veel andere plaatsen aan het Gardameer. Omdat de omgeving van Riva veel bergachtiger is, is het weer er een stuk wispelturiger. Dat is vooral te merken in de tussenseizoenen. In de wintermaanden is het er een stukje koeler dan de zuidelijke dorpen aan het Gardameer. Dat komt omdat de zon dan minder lang schijnt in Riva, vanwege de berg aan de westelijke kant die al vrij vroeg in de middag een schaduw over het dorp werpt.

Of je Riva een dorp mag noemen valt overigens te betwisten. Met ongeveer vijftienduizend inwoners is Riva del Garden zo’n geval van ‘te groot voor een servet, maar te klein voor een tafellaken’. Om het een stad te noemen heeft Riva del Garda te weinig een regionale functie. Ook ontbreken redelijk wat voorzieningen die je in een stad wel zou mogen verwachten.

» meer over Riva del Garda

Tórbole

Tórbole is een schilderachtig dorpje gelegen in het noorden van het Gardameer. Samen met het daar boven gelegen dorp Nago vormt het de gemeente Nago-Tórbole.

Tórbole zal vooral bekend in de oren klinken bij de meer sportieve vakantiegangers. Het toerisme in en rondom het dorp draait voor een redelijk groot gedeelte op sporters en sportieve toeristen. Zo wordt dit deel van het Gardameer graag gebruikt door windsurfers en zeilers om hier hun sport te beoefenen. Een deel van de stranden van Tórbole is vooral bedoeld om windsurfers te faciliteren. De rest van de kiezelstranden wordt dankbaar gebruikt door zwemmers, zonaanbidders en families met kinderen.

» meer over Tórbole