Čigoč is een klein dorp met iets meer dan 100 inwoners, in het centrale deel van Kroatië, in het natuurgebied Lonjsko Polje. Het dorp staat bekend als het Ooievaarsdorp van Kroatië en was zelfs het eerste officiële Ooievaarsdorp van Europa.
Het dorp bestaat uit ongeveer zeventig houten huizen, die nu allemaal een beschermde status hebben. Dit vooral vanwege de belangrijke culturele achtergrond van de huizen, dat kenmerkend is voor de streek Posavina. Deze streek is vernoemd naar de rivier de Strava en strekt zicht uit over de landen in Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Servië. Een groot deel van de houten huizen in Čigoč zijn prachtig opgeknapt, terwijl andere weer in een behoorlijk slechte staat zijn. Op de houten huizen zijn de ooievaarsnesten te vinden. Op het merendeel van de huizen zijn er meerdere te vinden.
Het aantal ooievaars dat jaarlijks in Čigoč broedt, is erg verschillend. Gemiddeld broeden er 40 tot 70 paren per jaar, die samen soms wel goed zijn, voor meer dan honderd jonge ooievaars. Dit maakt Čigoč en het natuurgebied Lonjsko Polje tot een van de belangrijkste kraamkamers voor ooievaars. Bij een van de houten huizen in het dorp kun je op grote borden informatie lezen over de ooievaars in dit gebied.
Tijdens ons bezoek aan het natuurgebied Lonjsko Polje en Čigoč, sliepen we in het Tradicije Cigoc. Dit rustieke hotel, heeft simpele kamers, maar het fantastische eten en de gastvrijheid zorgen voor een onvergetelijk verblijf. Het hotel heeft slechts een paar kamers en een klein chalet dat verhuurd wordt. Op het terrein rond het hotel is er altijd wel een plekje voor je tent of caravan te vinden. Wil je echt iets heel bijzonders eten, dan moet je de gegrilde karper bestellen, dit moet je meestal een dag van tevoren doen.
Het natuurgebied Lonjsko Polje is van de grootste wetlands van Europa en het grootste van Kroatië. Dit moerasland heeft een beschermde status binnen het land. In de maanden dan de regenval in de regio toeneemt zal de rivier de Sava buiten zijn oever treden, waardoor grote delen van Lonjsko Polje onder water komen te staan. Dit zorgt ervoor dat het gebied geliefd is bij vogels, in totaal leven er meer dan tweehonderd vogelsoorten. Zo leven er lepelaars, zeearenden en adelaars. In het gebied leven ook otters, bevers, Posavina paarden, wilde varkens en verschillende soorten groot wild. Deze combinatie zorgt ervoor dat het natuurgebied Lonjsko Polje, een uitstekende bestemming is voor een kort of lang bezoek tijdens een rondreis door de Balkan.