Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Moulay Idriss

Het stadje Moulay Idris is te vinden in het noordoosten van Marokko niet ver van de ruïnes van Volubilis. Moulay Idriss is vernoemd naar een afstammeling van Mohammed, die in de achtste eeuw leefde. Hij stichtte naast Fez ook Moulay Idriss.

Het dorp is lang verboden terrein geweest voor niet-moslim. Pas in 1916 worden er in deze heilige stad de eerste niet-moslims toegelaten. Tot op de dag van vandaag zijn nog niet alle delen van Moulay Idriss toegankelijk voor alle toeristen. Zo is het niet mogelijk de moskee, het mausoleum of de Koranschool te bezoeken. Ondanks deze beperkingen mag een bezoek aan Moulay Idriss niet ontbreken tijdens een rondreis door Marokko. Het centrale plein van het dorp en het uitkijkpunt behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden.

Het dorp is gebouwd op twee heuveltoppen, het meeste vervoer gebeurd er nog met ezels. Overal in het dorpje zie je de dieren sjouwen met hun zware last. Het dorpsplein is de belangrijkste bezienswaardigheid, en de plek om even te lunchen. Er zijn op en rond het plein behoorlijk wat kleine restaurantjes te vinden. Zo klein dat ze de titel restaurant niet echt mogen dragen. De meeste hebben slechts een gerecht op de kaart staan, gegrilde gehaktspiesen, al dan niet met brood en gegrilde tomaten. Tijdens de lunch ruikt het hele plein naar geroosterd vlees.

Op enkele kilometers van het dorp liggen de resten van de voormalige Romeinse nederzetting Volubilis. Deze door de Unesco opgenomen historische stad behoort tot de best bewaarde Romeinse nederzettingen ter wereld. Indertijd was Volubilis de belangrijkste Romeinse stad in Afrika. Nadat de Romeinen de stad hadden verlaten is Volubilis altijd bewoond gebleven, pas in de achttiende eeuw, na enkele aardebevingen en plunderingen werd Volubilis verlaten.  Nog steeds staan er veel van de oude pilaren en bogen overeind waardoor je een goed beeld krijgt van zijn oude karakter. Er zijn in totaal nog ongeveer dertig mozaïeken te vinden. Vanaf het uitkijkpunt van Moulay Idriss heb je bij goed weer een prachtig uitzicht over Volubilis.

Hier ligt Moulay Idriss

Weersverwachting Moulay Idriss

vandaag
46° / 30°
morgen
41° / 32°
23 jul
39° / 29°
24 jul
39° / 28°
25 jul
42° / 28°
Meer weer van Moulay Idriss op klimaatinfo.nl

Meer informatie