Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Perast

Perast is een kleine stad aan de baai van Kotor. Zelfs met haar weinige inwoners bezit de stad meerdere musea en 16 kerken en haar brede kade geeft een geweldig uitzicht op de tegenover gelegen kloostereilandjes.

Al heeft Perast geen strand, toch zie je mensen zonnen op de talloze stenen doks op het water. Hier liggen ook veel bootjes die je maar al te graag naar de “Gospa od Skrpjela” willen brengen. Dit is een kerkje in de Boka-baai ook wel de dame op de rotsen genoemd. Het eiland is kunstmatig gecreëerd door geconfisqueerde boten vol met rotsen te laten zinken. Maar een legende vertelt dat 2 vissers, waarvan 1 verlamd aan de arm, er in 452 een icoon op een rots uit het water zagen steken van Madonna en kind dat ze mee naar huis namen. De volgende dag was de icoon verdwenen, maar de verlamde man was volledig genezen.

Sindsdien is het de gewoonte geworden om bij elke succesvolle bootreis een steen in de baai te gooien wat het eiland zou hebben gevormd. Elk jaar op 22 Juli is er een samenkomen “fasinada” waar met zonsondergang de lokale bewoners naar het eiland uitvaren. De kerk op het eiland is herbouwd in 1630, waar piraten de originele kapel hadden geplunderd en verbrand. Nu herbergt de kerk 68 schilderijen van “Tripo Kokolja” een schilder uit de barok-tijd en een grote zilver collectie. Het andere eiland “St George” diende als begraafplaats voor de zeemannen en is helaas niet geopend voor het publiek.

De voornaamste kerk in het stadje is de “St. Nicholas Church” die in 1616 herbouwd is. De wandeling er heen brengt je langs statige barokke paleizen. Er liggen er in de stad maar liefst 16, allemaal gebouwd in de 15e, 16e en 17e eeuw. Dit laat zien hoe rijk Perast was in de geschiedenis. Het plaatsje kende vele handelaars die in deze mooie palazzo‘s leefden. In de heuvels kan je het kasteel van Perast bezoeken wat eeuwenlang goed bewaakt werd om haar strategische punt over de baai.

Hier ligt Perast

Weersverwachting Perast

vandaag
24° / 16°
morgen
26° / 15°
16 jun
28° / 17°
17 jun
26° / 19°
18 jun
29° / 18°
Meer weer van Perast op klimaatinfo.nl

Meer informatie