Montenegro

Montenegro

Montenegro is een van de jongste landen van Europa. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft het land al een lange en bewogen geschiedenis achter de rug. Dit is onder andere terug te zien in de verschillende dorpen in het land. Van sommige dorpen is niets bewaard gebleven terwijl andere geheel in ere hersteld zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is Stari Bar. Dit prachtige bergdorpje werd tijdens een grote aardbeving in zijn geheel verwoest maar is tegenwoordig weer in zijn oude glorie te zien.
Het merendeel van de mooie dorpen in Montenegro zijn te vinden in de kustregio van Montenegro. Dit is dan ook het deel waar vroeger de meeste mensen woonden. In de binnenlanden waren vroeger niet echt dorpen te vinden. De gemeenschappen bestonden uit ruim opgezette gehuchten die uit meerder boerderijen bestonden. Hierdoor was er niet echt sprake van een dorpskern. Waarom later het dorp gevormd zou worden. Mede hierdoor zijn de kernen van de meeste plaatsen en dorpen in het binnenland redelijk nieuw en modern. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en deze dorpen zijn dan ook terug t vinden op de website.

We hebben ons best gedaan om de mooiste dorpen van Montenegro te bezoeken en in kaart te brengen.

Budva

Budva is gelegen op een klein schiereiland in de middellandse zee. Het is een van de oudste nederzettingen van de Adriatische kust. Het oude stadsdeel wordt omringd door middeleeuwse muren, gebouwd in de 15e eeuw door kooplui uit Venetië.

De stadsmuur heeft twee toegangspoorten die voor voetgangers toegang geven tot de autovrije oude stadskern van Budva. De prachtige oude stadskern heeft kleine smalle straatjes, oude kerken, een oud klooster en een prachtige citadel. De huizen zijn rechthoekig met mooie oranje dakpandaken. In 1979 werd de stad getroffen door een aardbeving. Dit leverde erg veel schade op en een groot deel van het mooie oude Budva werd verwoest. De wederopbouw duurde dan ook acht jaar.

» meer over Budva

Kotor

Kotor is een oude havenstad, gelegen in het uiterste punt van de baai van Kotor. Het oude gedeelte van de stad is omringd door een grote vestingmuur en staat op de Unesco-werelderfgoedlijst.

De oude stadskern van Kotor is gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw, waar het daarna tot de 19e eeuw onder Venetiaans gezag stond. Dit alles kan je proeven in de sfeer die de stad uitstraalt met haar architectuur. Wat betreft bouwstijl lijkt het erg op bijvoorbeeld de stad Dubrovnik. De vesting heeft een driehoekige vorm. De muren aan het water zijn dik en zeer robuust. De achterzijde van de oude stad ligt tegen een steile klifwand wat de natuurlijke achtermuur vormt.

» meer over Kotor

Perast

Perast is een kleine stad aan de baai van Kotor. Zelfs met haar weinige inwoners bezit de stad meerdere musea en 16 kerken en haar brede kade geeft een geweldig uitzicht op de tegenover gelegen kloostereilandjes.

Al heeft Perast geen strand, toch zie je mensen zonnen op de talloze stenen doks op het water. Hier liggen ook veel bootjes die je maar al te graag naar de “Gospa od Skrpjela” willen brengen. Dit is een kerkje in de Boka-baai ook wel de dame op de rotsen genoemd. Het eiland is kunstmatig gecreëerd door geconfisqueerde boten vol met rotsen te laten zinken. Maar een legende vertelt dat 2 vissers, waarvan 1 verlamd aan de arm, er in 452 een icoon op een rots uit het water zagen steken van Madonna en kind dat ze mee naar huis namen. De volgende dag was de icoon verdwenen, maar de verlamde man was volledig genezen.

» meer over Perast

Przno

Przno was ooit een stil en verlaten vissersdorpje aan de Adriatische kust. Vandaag de dag is Przno is kleine maar levendige badplaats dat bekend staat om zijn mooie stranden en kleine maar gezellige boulevard.

Het oude deel van Przno bestaat vandaag de dag nog steeds uit de oude vissershaven, alleen hebben de vissersboten en huizen plaats moeten maken voor restaurants, terrassen en souvenirwinkels. Toch komen dagelijks de vissersboten nog aan in het dorp die direct hun waren verkopen aan de lokale restaurants. Veel verser als in Przno ga je de vis niet eten. De terrassen zijn te vinden op de smalle boulevard die direct toegang geeft tot het strand van het dorp. Buiten het historische centrum van Przno zijn er hoofdzakelijk hotels en appartementencomplexen te vinden. Hierdoor lijkt het dorp een behoorlijk stuk groter dan dat het eigenlijk is.

» meer over Przno

Rijeka Crnojevica

Rijeka Crnojevica behoort tot de mooiste dorpen van Montenegro, het is misschien wel het mooiste dorp van het land. Het dorp bevindt zich op de oude weg tussen Podgorica en Cetinje. Alleen deze weg maak een bezoek aan Rijeka al bijzonder.

Deze weg neemt je namelijk mee langs een van de uitlopers van het Meer van Shkodër. De blauwe rivier, de groene algen en de donkergroene bergen zorgen tijdens rit voor een uniek schouwspel. Je zal tijdens deze rit meerdere keren stoppen om foto’s te maken en te genieten van het uitzicht. Eenmaal in Rijeka Crnojevica aangekomen is het niet makkelijk om een parkeerplaatsje te vinden want het kleine dorp wordt dagelijks drukbezocht door toeristen en locals. Als je eenmaal een stukje langs de boulevard van Rijeka gelopen hebt dan snap je waarom.

» meer over Rijeka Crnojevica

Rose

Rose is gelegen op het uiterste punt van het schiereiland “Lustila” in Montenegro. Het dorp heeft een uniek uitzicht over de Straat van “Kumbor” wat de verbinding vormt van de Adriatische zee tot de baai van Kotor.

Op de weg naar Rose kom je langs kleine kustdorpjes die je een mooi zicht geven over de baai van Kotor. Aan de overzijde zie je Tivat en Herceg Novi liggen. Door de afgelegen ligging zie je in Rose nog niet veel toeristen. In het dorp Rose verdienen de dorpelingen er voornamelijk de kost door te vissen. Overal op de stenen kades loop je wel tegen een net of een vissersbootje aan. De oude stad Rose werd in de 9e eeuw verwoest door de Saracenen, waarna het huidige Rose ontstond. In de restaurantjes langs de haven kun je dan ook heerlijk vis eten.

» meer over Rose

Stari Bar

Stari Bar is een aandoenlijk stadje in Montenegro een paar kilometer landinwaarts gelegen van de kuststad Bar. Het dorp ligt met zijn 2000 inwoners aan de voet van de berg “Rumija”.

De meeste toeristen komen naar Stari Bar om de ruïnes van het oude fort te bezoeken. Stari Bar is in de 6e eeuw gesticht als een Romeinse vesting plaats. In de eeuwen erna werd het stadje veroverd door Venetianen, Serven en Hongaren. Om later weer deel uit te gaan maken van het Ottomaanse rijk. In 1877 claimde Montenegro de stad terug na een hevige strijd om het aquaduct van de stad. In 1979 bezweek het aquaduct door een aardbeving waarna het jarenlang in puin lag. Men verkoos ervoor eerst de oude stad naar het fort op te knappen. Tegenwoordig zijn Stari Bar en het aquaduct weer in hun oude glorie te bewonderen. Tijdens een wandeling door het historische deel van Stari Bar en tussen de ruïnes van het oude fort zijn de verschillend invloeden van de overheersers goed terug te zien.

» meer over Stari Bar

Virpazar

Virpazar is een prachtig klein stadje aan de oevers van het Meer van Shkodër. Dit meer is de belangrijkste bezienswaardigheid van Virpazar en de rede dat er altijd toeristen te vinden zijn. Vanuit Virpazar kun je prachtige boottochten maken.

Virpazar mag eigenlijk niet ontbreken op je verlanglijstje tijdens een vakantie in Montenegro. Het stadje wordt namelijk gezien als de poort tot het Meer van Shkodër. Een groot deel van al het toerisme op het meer start in Virpazar. Dat is goed te merken, zo gauw Virpazar binnenrijdt wordt je al gelijk aangesproken door mensen die in eerste instantie goedbedoelde intenties hebben. Zwaai hun advies vriendelijk in de wind en ga zelf opzoek naar iemand waarmee je het meer wilt verkennen. Je zal zien dat dit een behoorlijk stuk goedkoper zal uitvallen dan bij deze tussenpersonen.

» meer over Virpazar

Zabljak Crnojevica

Het dorpje Zabljak ligt in het zuidoosten van Montenegro op een steenworp van het Meer van Shkodér. Niet te verwarren met het kleine stadje in het noordoosten van het land dat bekend staat als wintersport en outdoorbestemming.

Het dorpje Zabljak ligt op de weg van Virpazar naar Podgorica. Om er te komen moet je een smalle brug oversteken en een behoorlijk stuk rijden over slechte nauwe wegen. Eenmaal aangekomen valt de schoonheid van het dorp gelijk op. Zabljak ligt aan de Moraca rivier op een steenworp van het Meer van Shkodér. De basis van het dorp wordt gevormd door een verlaten middeleeuws fort. Dit fort is vandaag de dag vervallen tot een ruïne, maar eromheen zijn er nog steeds bewoonde huizen te vinden. De bewoners zien niet al te veel toeristen en kunnen vreemd opkijken tijdens je bezoek.

» meer over Zabljak Crnojevica