Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ruinen

Ruinen is een klein dorpje in het zuidwestelijke deel van de provincie Drenthe in de gemeente Wolden. Het dorpje behoort tot de mooiste en drukst bezocht dorpen in het zuidelijke deel van Drenthe.

Het dorp is ontstaan in de twaalfde eeuw na Christus nadat de er een benedictijnenklooster en een Mariakapel werd gebouwd. Later werd dit klooster verplaats maar de kerk en Ruinen bleven op hun huidige plaats bestaan. Ruinen is een brinkdorp met een beschermd dorpsgezicht. De belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp zoals de Mariakerk, het standbeeld van “Bram de Ram” en het beeld van Lammechien. Lammechien is het zusje van Bartje dat beroemd werd door de verhalen van Anne de Vries. Het standbeeld van “Bram de ram” staat al sinds de jaren zestig op de brink te vinden. Het beeld staat symbool voor de vele schaapskuddes die door de eeuwen heen over de velden rondom Ruinen hebben gezworven en nog steeds te vinden zijn.

Een van de populairste en drukst bezocht bezienswaardigheden in Ruinen is het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Het Nationaal Park Dwingelderveld is een prachtig afwisselend natuurgebied met heidevelden, meertjes, bossen en zandgebieden. Ondanks dat natuurmonumenten zich met regelmaat ‘bemoeid’ met de natuur van het gebied behoort Nationaal Park Dwingelderveld tot één van de mooiste en meest natuurlijke natuurgebieden van Nederland. Er komen in het natuurgebied verschillende soorten vlinders, libellen, schapen, ringslangen, reeën en adders voor.

In de directe omgeving van het Nationaal Park Dwingelderveld zijn er behoorlijk wat camping, vakantieparken en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden. Zodat je een groot deel van je vakantie in dit schitterende park kunt doorbrengen. Delen van het park zijn niet toegankelijk voor publiek maar in andere delen zijn paden gemaakt zodat je door het gebied kunt lopen. Een van de leukste dingen om te zien is de herder die iedere ochtend zijn schapen meeneemt naar de heide.

Hier ligt Ruinen

Weersverwachting Ruinen

vandaag
20° / 12°
morgen
23° / 13°
28 sep
20° / 14°
29 sep
20° / 12°
30 sep
19° / 11°
Meer weer van Ruinen op klimaatinfo.nl

Meer informatie