Drenthe

Nederland

Drenthe ligt in het noordoostelijke deel van Nederland en grenst aan de provincies Overijssel, Groningen en Friesland. Het oostelijke deel van de provincie vormt de grens met Duitsland. De hoofdstad van de provincie is Assen. Emmen is de grootste stad van de provincie. Dit zijn ook gelijk de twee echte grote steden in Drenthe. In de provincie zijn echter wel tal van prachtige grote en kleine dorpen te vinden. Veel van deze dorpen hebben een prachtige lange geschiedenis met hun eigen gewoontes en gebruiken. In de provincie zijn nog opvallend veel zogenaamde brinkdorpen te vinden. deze kenmerkende dorpen onderscheiden zich door een groot plein in het centrum van het dorp. De populairste toeristische trekpleisters van de provincie Drenthe zijn de Hunebedden, het dierenpark Emmen, Het standbeeld van Bartje in Assen en de trieste resten van Kamp Westerbork.

Vakantiewoning in Drenthe boeken?
De huidige situatie zorgt voor een enorme populariteit van vakantiewoningen in Nederland. Het is immers de ideale manier om een vakantie te vieren binnen ‘het nieuwe normaal’. De prachtige provincie Drenthe is momenteel enorm in trek als vakantiebestemming. Er zijn voldoende plekken waar je nog een leuke vakantiewoning kunt huren. 

Coevorden

Coevorden is een stad in het zuidoostelijke deel van de provincie Drenthe. Coevorden ligt op een steenworp afstand van de Duitse grens. Ondanks dat Coevorden een stad is, is het vanwege zijn geringe aantal inwoners toch op mooistedorpjes.nl terecht gekomen.

Coevorden is al een oude stad die al minimaal sinds de elfde eeuw na Christus bewoont wordt. De naam Coevorden verwijst naar een doorwaadbare plaats voor koeien in een rivier. De geschiedenis van Coevorden wordt gevormd door verschillende twisten tussen rentmeester en bisschoppen, diverse veldslagen en belegeringen. In de zestiende eeuw werd de stad elf jaar belegerd door de Spanjaarden. Toen Prins Maurits het in 1592 eindelijke lukte om de stad te bevrijden werd een groot deel van Coevorden door de Spanjaarden in de brand gestoken. Zo goed als alle gebouwen in de stad gingen verloren tijdens deze brand en alle historische gebouwen die momenteel in de stad te vinden zijn stammen dan ook van na de belegering. Later zou de stad nog worden ingenomen door de Bisschop van Munster en aan het einde van de achttiende eeuw door de Fransen. De Fransen zouden de stad bijna twintig jaar in handen houden.

» meer over Coevorden

Dwingeloo

Dwingeloos is een prachtig oud dorp dat in de twaalfde eeuw na Christus is ontstaan. Het dorp heeft een prachtige groene brink en werd in 2012 uitgeroepen tot groenste dorp van Europa. Dwingeloo heeft een beschermd dorpsgezicht.

Dwingeloo is lang een eigen gemeente geweest maar sinds de gemeentelijke herindeling van 1998 behoort Dwingeloo tot de gemeente Westerveld. De uit de vijftiende eeuw stammende Sint-Nicolaaskerk is te vinden aan de Brink van het dorp. In de zestiende eeuw werd de bijzondere torenspits op de kerk geplaatst nadat de vorige spits was ingestort. De afwijkende vorm en bouwstijl van de kerk wordt verklaard door de Sage van “De juffer van Batinghe”. Een beeld voor de kerk herinnert aan deze sage.

» meer over Dwingeloo

Gees

Gees is een klein dorp in de gemeente Coevorden in het centraal zuidelijke deel van de provincie Drenthe. Het is een van de dorpen met een beschermd dorpsgezicht in Drenthe, dit om het authentieke karakter van het dorp te behouden.

Gees is een zogenaamd esdorp ook wel brinkdorp genoemd. Deze typische dorpen zijn te vinden in heel Nederland waar zandgronden te vinden zijn. De meeste van deze dorpen zijn ontstaan ergens in de middeleeuwen. Ergens tussen de elfde en dertiende eeuw na Christus. Ditzelfde geld voor Gees dat voor het eerst in de geschiedenisboekjes voorkomt in 1208 en in 2008 zijn 800-jarig bestaan heeft gevierd.. Het dorp ligt op een langgerekte zandheuvel in een gebied dat vroeger bekend stond om zijn onvruchtbare grond. Aan deze onvruchtbare grond; gies, heeft het dorp zijn naam te danken. Vandaag de dag is het dorp een geliefde bestemming voor toeristen in eigen land. Met name de prachtige natuur rondom het dorp werkt als een magneet op veel toeristen.

» meer over Gees

Havelte

Havelte is een brinkdorp in de gemeente Westerveld in het zuidwestelijke deel van de provincie Drenthe. Het is het grootste dorp van deze gemeente en heeft sinds de jaren zestig van de vorige eeuw een beschermd dorpsgezicht.

Havelte ook wel “de Parel van Drenthe” genoemd is lang een zelfstandige gemeente geweest maar sinds de gemeentelijk herindelingen van 2010 is het onderdeel van de gemeente Westerveld. Het dorp is te vinden direct langs de Drentse Hoofdvaart. Deze ligging was voor de Duitsers in de Tweede Wereld Oorlog één van de belangrijkste redeneren om in Havelte een groot militair vliegveld te bouwen, een zogenaamd Fliegerhorst. Het vliegveld werd in 1944 al door de geallieerden gebombardeerd waardoor het nooit enige rol van betekenis kom spelen voor de Duitsers. Vandaag de dag is er in dit deel van Havelte een militair oefenterrein te vinden.

» meer over Havelte

Orvelte

Als er een dorp in Drenthe is dat op www.mooistedorpjes.nl thuishoort dan is het Orvelte wel. Dit dorp is vrijwel geheel ingericht als een openluchtmuseum.

Orvelte presenteert zichzelf als een museumdorp. Je mag er met de auto dan ook niet in. Op het moment dat je bij Orvelte arriveert met een auto dan word je naar één van de twee betaalde parkeerterreinen gestuurd. Beide terreinen liggen direct aan de rand van het dorp. Je loopt na het parkeren binnen enkele minuten het hart van Orvelte in. Handig om te weten is dat je het parkeren alleen maar door middel van een bankpas kunt betalen. Je betaalt een vast bedrag per dag bij de uitrit. Om het dorp zelf te bezoeken betaal je geen entreegeld. Wel zijn er verschillende kleine musea en bezienswaardigheden waar een kleine bijdrage verlangd wordt van de bezoekers. Het is aan jou of je het wel of niet de moeite waard vindt om ervoor te betalen.

» meer over Orvelte

Ruinen

Ruinen is een klein dorpje in het zuidwestelijke deel van de provincie Drenthe in de gemeente Wolden. Het dorpje behoort tot de mooiste en drukst bezocht dorpen in het zuidelijke deel van Drenthe.

Het dorp is ontstaan in de twaalfde eeuw na Christus nadat de er een benedictijnenklooster en een Mariakapel werd gebouwd. Later werd dit klooster verplaats maar de kerk en Ruinen bleven op hun huidige plaats bestaan. Ruinen is een brinkdorp met een beschermd dorpsgezicht. De belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp zoals de Mariakerk, het standbeeld van “Bram de Ram” en het beeld van Lammechien. Lammechien is het zusje van Bartje dat beroemd werd door de verhalen van Anne de Vries. Het standbeeld van “Bram de ram” staat al sinds de jaren zestig op de brink te vinden. Het beeld staat symbool voor de vele schaapskuddes die door de eeuwen heen over de velden rondom Ruinen hebben gezworven en nog steeds te vinden zijn.

» meer over Ruinen

Schoonebeek

Schoonebeek is een dorp in het zuidoostelijke deel van de Provincie Drenthe niet ver van de Duitse grens. Schoonebeek is bij de meeste mensen bekend omdat hier het grootste olieveld van Nederland en één van de grootste van Europa te vinden is.

Schoonebeek is net als veel andere dorpen in de omgeving ontstaan veenontginningsdorp ergens in de dertiende of veertiende eeuw. De eerste melding van het dorp komen we tegen in de veertiende eeuw wat Schoonebeek één van de oude veendorpen van Nederland maakt. Het is altijd een klein dorpje gebleven totdat in 1947 er olie in de grond werd ontdekt. Na deze ontdekking werden er huizen voor de arbeiders van de NAM gebouwd en groeide het dorp snel uit tot zijn huidige proporties. Met de komst van de NAM veranderde niet alleen het aantal inwoners in het dorp maar ook het uitzicht. De aardolie werd hier namelijk gewonnen met jaknikkers. De meeste van deze jaknikkers zijn in de loop der tijd verdwenen maar net buiten het dorp en op het dorpsplein zijn er nog steeds te vinden. Na jaren van afwezigheid wordt er sinds 2011 weer aardolie gewonnen in Schoonebeek. Tegenwoordig gebeurt dit op meer geavanceerde manieren.

» meer over Schoonebeek