Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Schoonebeek

Schoonebeek is een dorp in het zuidoostelijke deel van de Provincie Drenthe niet ver van de Duitse grens. Schoonebeek is bij de meeste mensen bekend omdat hier het grootste olieveld van Nederland en één van de grootste van Europa te vinden is.

Schoonebeek is net als veel andere dorpen in de omgeving ontstaan veenontginningsdorp ergens in de dertiende of veertiende eeuw. De eerste melding van het dorp komen we tegen in de veertiende eeuw wat Schoonebeek één van de oude veendorpen van Nederland maakt. Het is altijd een klein dorpje gebleven totdat in 1947 er olie in de grond werd ontdekt. Na deze ontdekking werden er huizen voor de arbeiders van de NAM gebouwd en groeide het dorp snel uit tot zijn huidige proporties. Met de komst van de NAM veranderde niet alleen het aantal inwoners in het dorp maar ook het uitzicht. De aardolie werd hier namelijk gewonnen met jaknikkers. De meeste van deze jaknikkers zijn in de loop der tijd verdwenen maar net buiten het dorp en op het dorpsplein zijn er nog steeds te vinden. Na jaren van afwezigheid wordt er sinds 2011 weer aardolie gewonnen in Schoonebeek. Tegenwoordig gebeurt dit op meer geavanceerde manieren.

In het dorp zijn nog steeds veel herinneren te vinden aan de lange geschiedenis van Schoonebeek en de aardolie. Zo is er in het dorp bijvoorbeeld in het cultureel centrum Zwaantje Hans-Stokman’s Hof een permanente expositie aan de winning van de aardolie gewijd. In de museumboerderij worden tevens demonstraties zandstrooien gehouden. Dit aanleggen van een zandtapijt is typisch voor deze regio en gebeurt in verschillende patronen en voorstellingen.

Het dorp Schoonebeek is grofweg onder te verdelen in vier delen; Westerse Bos, Middendorp, Kerkeind en Oosterse Bos. Van het Westerse Bos, Middendorp en Oosterse Bos zijn grote delen aangemerkt als beschermd dorpsgezicht. Dit wil niet zeggen dat de gebouwen in dit deel van het dorp beschermd zijn maar je kunt er niet zomaar iets bijbouwen.

In Schoonebeek zijn meerdere gebouwen van de architect Arno Nicolaï te vinden. Het ontspanningscentrum de Boô en de toren van de gereformeerde kerk zijn de bekendste.

Hier ligt Schoonebeek

Weersverwachting Schoonebeek

vandaag
18° / 12°
morgen
20° / 8°
21 jun
19° / 15°
22 jun
19° / 13°
23 jun
21° / 12°
Meer weer van Schoonebeek op klimaatinfo.nl

Meer informatie