Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Havelte

Havelte is een brinkdorp in de gemeente Westerveld in het zuidwestelijke deel van de provincie Drenthe. Het is het grootste dorp van deze gemeente en heeft sinds de jaren zestig van de vorige eeuw een beschermd dorpsgezicht.

Havelte ook wel “de Parel van Drenthe” genoemd is lang een zelfstandige gemeente geweest maar sinds de gemeentelijk herindelingen van 2010 is het onderdeel van de gemeente Westerveld. Het dorp is te vinden direct langs de Drentse Hoofdvaart. Deze ligging was voor de Duitsers in de Tweede Wereld Oorlog één van de belangrijkste redeneren om in Havelte een groot militair vliegveld te bouwen, een zogenaamd Fliegerhorst. Het vliegveld werd in 1944 al door de geallieerden gebombardeerd waardoor het nooit enige rol van betekenis kom spelen voor de Duitsers. Vandaag de dag is er in dit deel van Havelte een militair oefenterrein te vinden.

Havelte behoort tot de meest toeristische dorpen van Drenthe. In de zomermaanden zijn er in en rond het dorp behoorlijk wat toeristen te vinden die er komen genieten van de bijzondere natuur en het schitterende landschap. Ook in het dorp zelf zijn er nog tal van bezienswaardigheden te vinden. Denk hierbij aan de hervormde kerk van Havelte, de korenmolen en het monumentale herenhuis Overcinge.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn echter net buiten het dorp te vinden op de Havelterberg. Hier vind je namelijk hunebed D53 en D54. Met name hunebed D53 wat de op één na grootste hunebed van Nederland is, is zeker het bekijken waard. Bijzonder is dat dit hunebed tijdens de Tweede Wereldoorlog werd afgebroken en de stenen in een zeven meter diep gat werden gegooid. Dit zou zijn gedaan zodat de hunebed niet als herkenningspunt zou kunnen dienen. Dit verklaard echter niet waarom het gat zo diep moest zijn. De andere hune bed aan de andere kant van de weg werd indertijd bedekt onder een laag zand. Gelukkig waren en vrij nauwkeurige tekeningen van het hunebed en kon het in 1949 weer worden herbouwd.

Hier ligt Havelte

Weersverwachting Havelte

vandaag
18° / 13°
morgen
16° / 12°
5 okt
17° / 12°
6 okt
17° / 12°
7 okt
21° / 16°
Meer weer van Havelte op klimaatinfo.nl

Meer informatie