Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gees

Gees is een klein dorp in de gemeente Coevorden in het centraal zuidelijke deel van de provincie Drenthe. Het is een van de dorpen met een beschermd dorpsgezicht in Drenthe, dit om het authentieke karakter van het dorp te behouden.

Gees is een zogenaamd esdorp ook wel brinkdorp genoemd. Deze typische dorpen zijn te vinden in heel Nederland waar zandgronden te vinden zijn. De meeste van deze dorpen zijn ontstaan ergens in de middeleeuwen. Ergens tussen de elfde en dertiende eeuw na Christus. Ditzelfde geld voor Gees dat voor het eerst in de geschiedenisboekjes voorkomt in 1208 en in 2008 zijn 800-jarig bestaan heeft gevierd.. Het dorp ligt op een langgerekte zandheuvel in een gebied dat vroeger bekend stond om zijn onvruchtbare grond. Aan deze onvruchtbare grond; gies, heeft het dorp zijn naam te danken. Vandaag de dag is het dorp een geliefde bestemming voor toeristen in eigen land. Met name de prachtige natuur rondom het dorp werkt als een magneet op veel toeristen.

 

Een van de bekendste bezienswaardigheden in het dorp is de Steen van Gees een enorme zwerfkei die voor de deur van een restaurant ligt. Een andere must-see in het dorp is de beeldentuin Beelden van Gees. Deze beeldentuin is te vinden net buiten het dorp. Ere worden met regelmaat exposities en tentoonstellingen in één van de thematuinen van de galerie georganiseerd.

In de directe omgeving van de prachtige brinkdorp zijn er behoorlijk campings en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden. De omgeving van Gees leent zich perfect voor korte en lange wandelingen en fietstochten in de omgeving., In Gees zelf zijn enkele restaurants te vinden waar je op een terrasje kunt genieten van al het goede wat het dorp je te beiden heeft.

Hier ligt Gees

Weersverwachting Gees

vandaag
24° / 11°
morgen
26° / 13°
26 jun
28° / 16°
27 jun
28° / 17°
28 jun
21° / 13°
Meer weer van Gees op klimaatinfo.nl

Meer informatie