Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Coevorden

Coevorden is een stad in het zuidoostelijke deel van de provincie Drenthe. Coevorden ligt op een steenworp afstand van de Duitse grens. Ondanks dat Coevorden een stad is, is het vanwege zijn geringe aantal inwoners toch op mooistedorpjes.nl terecht gekomen.

Coevorden is al een oude stad die al minimaal sinds de elfde eeuw na Christus bewoond wordt. De naam Coevorden verwijst naar een doorwaadbare plaats voor koeien in een rivier. De geschiedenis van Coevorden wordt gevormd door verschillende twisten tussen rentmeester en bisschoppen, diverse veldslagen en belegeringen. In de zestiende eeuw werd de stad elf jaar belegerd door de Spanjaarden. Toen Prins Maurits het in 1592 eindelijk lukte om de stad te bevrijden werd een groot deel van Coevorden door de Spanjaarden in de brand gestoken. Zo goed als alle gebouwen in de stad gingen verloren tijdens deze brand en alle historische gebouwen die momenteel in de stad te vinden zijn stammen dan ook van na de belegering. Later zou de stad nog worden ingenomen door de Bisschop van Munster en aan het einde van de achttiende eeuw door de Fransen. De Fransen zouden de stad bijna twintig jaar in handen houden.

Zo gauw je het centrum van Coevorden binnenstapt weet je dat het stadje weet je dat je op een bijzondere plaats terecht bent gekomen. Een deel van het historische centrum van Coevorden is nog intact en de nieuwbouw is er op een spectaculaire manier in verweven. Het imposantste bouwwerk op de markt van Coevorden is theater de Hofpoort. Dit theater doet ook dienst als gemeentehuis. In het imposante bouwwerk zijn enkele oude gevels verwerkt. Aan de achterkant van het theater loop een loopbrug naar het kasteel van Coevorden.

Dit prachtige kasteel dat tegenwoordig dienst doet als hotel-restaurant stamt oorspronkelijk uit de elfde eeuw, maar is in de zestiende eeuw herbouwd. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn Ganzen Geesje, de hervormde kerk, korenmolen de Arend, het stedelijk museum van Coevorden dat is gevestigd in enkele prachtige oude pakhuizen en Plopsa indoor Coevorden. Met name de laatste is erg geliefd bij kinderen.

Hier ligt Coevorden

Weersverwachting Coevorden

vandaag
24° / 12°
morgen
27° / 14°
26 jun
28° / 15°
27 jun
28° / 17°
28 jun
21° / 16°
Meer weer van Coevorden op klimaatinfo.nl

Meer informatie