Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ballum

Ballum is een klein dorp in het westelijke deel van het Waddeneiland Ameland, niet ver van het dorpje Hollum. Ooit was Ballum de plaats waar de vrijheren van Ameland woonden en nog steeds is Ballum het bestuurlijke centrum van Ameland.

Ballum is het kleinste dorp op Ameland, in totaal wonen er iets meer dan vierhonderd mensen. Ondanks zijn geringe grote is het gemeentehuis van Ameland in Ballum te vinden. Het waren de vrijheren van de familie Cammingha die zich als eerste bestuurders in het dorp vestigden. Hiervoor lieten ze aan het begin van de vijftiende eeuw het Camminghaslot bouwen. In het begin van de zeventiende eeuw werd het nog grondig gerenoveerd, maar nadat het in bezit van andere families kwam, verruïneerde het slot en werd het in de negentiende eeuw afgebroken. Op de plaats van het voormalige slot was tot de jaren zeventig het gemeentehuis van Ballum te vinden. Nu zijn er vergevorderde plannen om het kasteel te herbouwen.

Bij Ballum ligt het vliegveld van Ameland, het Ameland Airport Ballum. Dit vliegveld heeft een grasbaan van 860 meter breed waardoor er alleen kleinere vliegtuigen kunnen landen. Omdat er soms veel water op het grasveld ligt, wordt er met regelmaat gebruikgemaakt van de taxibaan om te landen en op te stijgen. Het vliegveld wordt voornamelijk gebruikt voor recreatieve doeleinden. Toeristen kunnen er rondvluchten over Ameland en de andere Waddeneilanden maken, parachutespringen of zweefvluchten maken. Het is ook de plaats waar de traumahelikopter landt. Bijzonder detail is, dat het vliegveld in de jaren dertig van de vorige eeuw is aangelegd op aandringen van de KLM, die de economische voordelen zag van een vliegveld op Ameland.

Een van de belangrijkste herkenningspunten van Ballum is de dorpstoren. Deze toren is gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw als vervanging van de oude houten toren met klokkenspel.

Hier ligt Ballum

Weersverwachting Ballum

vandaag
13° / 12°
morgen
13° / 12°
14 apr
13° / 9°
15 apr
10° / 7°
16 apr
9° / 6°
Meer weer van Ballum op klimaatinfo.nl

Meer informatie