Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Buren

Buren is een van de vier dorpen op Ameland. Van deze dorpen is Buren het meest oostelijk gelegen dorp. Het is van oorsprong een lintdorp, maar heeft de afgelopen jaren een redelijk groei gekend waardoor het dorp nu uit meerdere straten bestaat.

Buren is niet alleen het meest oostelijk gelegen dorp op Ameland het is ook het jongste dorp van het eiland. Pas sinds de eerste helft van de achttiende eeuw is er sprake van permanente bewoning op dit deel van het eiland. Halverwege de negentiende eeuw woonden er slechts honderdvijftig mensen in het dorp en in iets meer dan honderd jaar werd dit aantal verdubbeld. Tegenwoordig is het met meer dan zevenhonderd inwoners, na Ballum het kleinste dorp van het eiland. Vroeger waren de landbouw, de visserij en het jutten, de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de dorpelingen. Tegenwoordig is dat het toerisme.

Een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Buren is het Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude. Dit museum dat centraal in het dorp staat, geeft een goed beeld van het boerenleven in de negentiende eeuw op Ameland. Het museum bestaat uit twee gedeeltes de landbouw en het jutten. In het eerste deel kom je een historische boerderij tegen, nog geheel in stijl uit de negentiende eeuw, waardoor je een goed beeld krijgt van het boerenleven op Ameland. In het tweede deel zijn vooral strandvondsten die zien die door de eeuwen heen gedaan zijn.

Bij het dorp Buren is ook de Nassau-eendenkooi te vinden. Deze eendenkooi is gebouwd in het eerste deel van de achttiende eeuw in opdracht van de toenmalige prinses Amalia van Nassau voor haar zoon Willen Friso. Tegenwoordig is de eendenkooi in particuliere handen en kan hij onder begeleiding bezocht worden. Buren was ook de plaats waar in de negentiende eeuw geprobeerd werd om een dam tussen Ameland en het Friese vaste land te maken. De dam werd in 1872 voltooid, maar bleek niet bestand tegen de zware stormen die hier woeden. Enkele jaren na de voltooiing werd al besloten de dam niet meer te repareren. Nu is bij eb nog steeds een deel van de dam terug te zien.

Hier ligt Buren

Weersverwachting Buren

vandaag
13° / 12°
morgen
14° / 12°
14 apr
13° / 9°
15 apr
10° / 7°
16 apr
9° / 6°
Meer weer van Buren op klimaatinfo.nl

Meer informatie