Burgwerd maakt deel uit van Nederlands grootste gemeente, Súdwest-Fryslân. De oppervlakte van deze gemeente is ruim 380 vierkante kilometer, maar telt nog geen 90.000 inwoners. Het dorpje ligt net iets boven Bolsward.
Het dorpje ligt aan de Bolswardertrekvaart en is ontstaan op een terp. Burgwerd voldoet met zekerheid aan het beeld dat wij hebben bij een dorpje. Zo telt het dorp slechts 350 inwoners en bovendien doet de oude kern authentiek aan geeft je het gevoel in een Fries dorpje te zijn. Genoeg redenen om Burgwerd hier op deze website te vermelden. Het dorpje heeft een prachtige landelijke ligging en wordt gescheiden door de Bolswardertrekvaart. Deze waterweg zorgt ervoor dat Burgwerd een mooi dorpsaanzicht heeft met een aantal historische en monumentale gebouwen. Ook de landelijke Friese omgeving is zeker niet los te koppelen van de uitstraling van het dorp.
Zoals al even kort vermeld is Burgwerd ontstaan op een terp. Waarschijnlijk begint de ontstaansgeschiedenis ergens rond het jaar 1000 toen hier dijken werden aangelegd die het gebied moesten beschermen tegen de Middelzee. Deze zee was een zeearm die door liep tot diep in het Friese landschap. Het dorp werd gebouwd op één van de oudste terpen die hier te vinden zijn. Dat Burgwerd interessant bleef voor bewoning kwam vooral door de gunstige ligging ten opzichte van Hanzestad Bolsward, dat via de Bolswardertrekvaart sinds 1638 in verbinding stond met het dorp.
De meest opvallende bezienswaardigheid van Burgwerd is de Hervormde kerk. Deze is dan ook zeer bepalend voor de skyline van de oude kern van het dorp. De kerk dateert uit de dertiende eeuw en kende een grote renovatie in de achttiende eeuw. Binnen heeft de kerk ook een aantal interessante objecten, waaronder de grote zerk van de familie Ockinga. In het buitengebied kun je ook verschillende routes wandelen, waaronder langs de trekvaart. Je kunt hier niet een hele dag vullen, maar een bezoek aan Burgwerd is dan wel weer prima te combineren met een bezoek aan het nabijgelegen Bolsward.