Weersverwachting Dokkum

vandaag
11° / 3°
morgen
21° / 10°
10 mei
17° / 13°
11 mei
16° / 8°
12 mei
14° / 7°

Dokkum

Waar ligt Dokkum?

Externe links

In het hedendaagse Dokkum zie je Bonifatius op verschillende manieren terug. Zo is er een Bonifatiuskerk en wordt er Bonifatiusbier verkocht. De Bonifatiuskapel, die in het Bonifatiuspark staat, is gewijd aan de heilige Bonifatius en is een belangrijk bedevaartsoord. Jaarlijks komen hier tientallen pelgrims voor naar Dokkum.

Het plaatsje zelf is bestaat uit een oude omwalde stadskern en enkele daarna toegevoegde wijken. Tot ver in de twintigste eeuw bleef Dokkum grotendeels beperkt tot het deel dat nu het historische hart vormt. Hier staan nog verschillende oude gebouwen en monumenten die nu gezichtsbepalend zijn voor Dokkum. Het ruim vier eeuwen oude Stadhuis van Dokkum is hier een fraai voorbeeld van, maar ook de achttiende-eeuwse waag, de verschillende zeventiende-eeuwse huizen en natuurlijk de verschillende kerken die Dokkum telt bepalen het gezicht van het plaatsje. Het mooiste stukje van Dokkum is wat ons betreft het Grootdiep. Langs deze vroegere verbinding met de open zee liggen veel mooie panden.

In de introductie schreven we het al: de lokale bevolking vindt Dokkum een stad. Dat is op een tweetal feiten gebaseerd: Dokkum is één van de elf steden die onderdeel uitmaken van de beroemde Elfstedentocht. Daarnaast heeft Dokkum in 1298 stadsrechten ontvangen. Sinds het invoeren van de Gemeentewet in 1851 bestaan stadsrechten echter niet meer en is dat geen criterium. Wie kijkt naar de hedendaagse rol van Dokkum, de grootte en de voorzieningen die schaart het plaatsje eerder onder de grote dorpen dan onder de kleine dorpen. Omdat het zonder enige twijfel een prachtig plekje binnen Friesland is zorgt dit er wel voor dat Dokkum wat ons betreft op mooistedorpjes.nl thuishoort.

Foto's van Dokkum