Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dokkum

Door Dokkum op mooistedorpjes.nl te plaatsen schoppen we mogelijk wat mensen tegen de schenen die menen dat dit ongeveer dertienduizend inwoners tellende plaatsje een stad in plaats van een dorp is.

Dokkum behoort tot de meest noordelijke plaatsen van de provincie Friesland. Het plaatsje vierde in 2004 haar 1250-jarige bestaan. Het was toen ook 1250 jaar geleden dat Angelsaksische missionaris Bonifatius hier door middel van stokslagen is gedood. Dat was tijdens zijn laatste missie naar Friesland, toen nog een keer een bijna kansloze poging deed om de Friezen tot het Christendom te bekeren. Bonifatius werd hier in het jaar 754 samen met zijn 52 metgezellen gedood door een groep gewapende Friezen. Bonifatius is een bekend figuur binnen de Nederlandse geschiedenis. Vrijwel iedereen die in Nederland naar school is geweest zal bij de naam Bonifatius zich herinneren dat ze ooit iets over hem geleerd hebben. De details zijn vaak wel vergeten.

In het hedendaagse Dokkum zie je Bonifatius op verschillende manieren terug. Zo is er een Bonifatiuskerk en wordt er Bonifatiusbier verkocht. De Bonifatiuskapel, die in het Bonifatiuspark staat, is gewijd aan de heilige Bonifatius en is een belangrijk bedevaartsoord. Jaarlijks komen hier tientallen pelgrims voor naar Dokkum.

Het plaatsje zelf is bestaat uit een oude omwalde stadskern en enkele daarna toegevoegde wijken. Tot ver in de twintigste eeuw bleef Dokkum grotendeels beperkt tot het deel dat nu het historische hart vormt. Hier staan nog verschillende oude gebouwen en monumenten die nu gezichtsbepalend zijn voor Dokkum. Het ruim vier eeuwen oude Stadhuis van Dokkum is hier een fraai voorbeeld van, maar ook de achttiende-eeuwse waag, de verschillende zeventiende-eeuwse huizen en natuurlijk de verschillende kerken die Dokkum telt bepalen het gezicht van het plaatsje. Het mooiste stukje van Dokkum is wat ons betreft het Grootdiep. Langs deze vroegere verbinding met de open zee liggen veel mooie panden.

In de introductie schreven we het al: de lokale bevolking vindt Dokkum een stad. Dat is op een tweetal feiten gebaseerd: Dokkum is één van de elf steden die onderdeel uitmaken van de beroemde Elfstedentocht. Daarnaast heeft Dokkum in 1298 stadsrechten ontvangen. Sinds het invoeren van de Gemeentewet in 1851 bestaan stadsrechten echter niet meer en is dat geen criterium. Wie kijkt naar de hedendaagse rol van Dokkum, de grootte en de voorzieningen die schaart het plaatsje eerder onder de grote dorpen dan onder de kleine dorpen. Omdat het zonder enige twijfel een prachtig plekje binnen Friesland is zorgt dit er wel voor dat Dokkum wat ons betreft op mooistedorpjes.nl thuishoort.

Waar overnachten in Dokkum?

Een plaatsje als Dokkum is geweldig om te overnachten. Zo hoef je ’s avonds na een aangename maaltijd niet meer naar huis te rijden en kun je in de ochtend van Dokkum genieten voordat het toerisme op gang komt. De pagina ‘waar overnachten in Dokkum‘ geeft je de beste overnachtingstips voor Dokkum.

Hier ligt Dokkum

Weersverwachting Dokkum

vandaag
15° / 12°
morgen
16° / 10°
14 apr
13° / 7°
15 apr
9° / 6°
16 apr
9° / 5°
Meer weer van Dokkum op klimaatinfo.nl

Meer informatie