Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Harlingen

Friezen vinden Harlingen een stad, maar wij vinden het vanwege de grootte een dorp en zonder enige vorm van twijfel een mooi, authentiek en gezellig dorp dat het bezoeken waard is.

Op het moment dat wij Harlingen bezoeken telt het Friese plaatsje om en nabij de vijftienduizend inwoners. Als je kijkt naar inwoneraantal, grootte van de plaats en voorzieningen dan is dit zo’n typisch geval van ’te groot voor servet en te klein voor tafellaken’. Hoewel zowel wikipedia als de VVV van Harlingen het hebben over een stad, acht ik Harlingen net klein genoeg om deze prachtige havenplaats op www.mooistedorpjes.nl te mogen plaatsen.

De aan de Waddenzee gelegen havens van Harlingen vormen de belangrijkste reden om Harlingen te bezoeken. Van hieraf kun je de veerboot nemen naar Terschelling en Vlieland. Deze Waddeneilanden bereik je met de normale veerdienst in ongeveer anderhalf tot twee uur. Met de sneldienst kun je de oversteek in ongeveer drie kwartier afleggen. De havens van Harlingen zijn ook populair voor de pleziervaart. Menig bezitter van een jacht of andere plezierboot doet Harlingen aan als de Friese kust bezocht wordt.

In de zomers van 2014 en 2018 streken tientallen zogenaamde tall ships neer in de haven van Harlingen. Dit meerdaagse maritieme festijn trekt iedere keer veel publiek. Hoogtepunten zijn de spectaculaire Sail In Parade en het moment dat deze prachtige schepen enkele dagen later de haven van Harlingen weer verlaten.

Het historische centrum van Harlingen mag als een bezienswaardigheid op zich gezien worden. Vooral de grachtengordels vol typisch Hollandse gevels en de nog overgebleven pakhuizen zijn pareltjes om te zien. Let vooral op de vele mooie gevels en de soms opvallende gevelstenen. Veel panden in het centrum van Harlingen zijn beschermde monumenten. Daarnaast is Harlingen rijk aan bruggen zoals de Rozengracht gelegen Kerkpoortsbrug. Deze uit 1863 stammende draaibrug wordt nog steeds met de hand bediend.

Als je Harlingen wilt bezoeken dan kun je kiezen uit een groot aantal accommodaties, waaronder redelijk wat hotels, B&B’s en vakantiewoningen. De meeste accommodaties in Harlingen zijn via booking.com te reserveren. Voor kampeerders zijn er meerdere campings en parkeerplekken in en rondom Harlingen te vinden, waaronder de vrij grote Camping De Zeehoeve die vlak bij het strand van Harlingen te vinden is.

Hier ligt Harlingen

Weersverwachting Harlingen

vandaag
16° / 13°
morgen
16° / 13°
16 jun
17° / 13°
17 jun
17° / 13°
18 jun
16° / 14°
Meer weer van Harlingen op klimaatinfo.nl

Meer informatie