Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lemmer

Lemmer is een prachtig dorp in het zuidwestelijke deel van Friesland het dorp ligt in de gemeente Fryske Marren. Lemmer is één van de populairste watersportplaatsen in Friesland dit door zijn ligging aan de Friese meren en aan het IJsselmeer.

Lemmer is een oud dorp dat al in de dertiende eeuw wordt genoemd in de geschiedenisboekjes. Indertijd had men het nog over Lenna. Door de ligging van Lemmer aan de voormalige Zuiderzee groeide het dorp als snel uit tot een belangrijke handelspost maar was ook kwetsbaar. Het dorp is in de loop der eeuwen meerdere malen in Hollandse handen geweest. Het dorp is tevens in handen geweest van de Bourgondiers, de Spanjaarden en de Engelsen. Later werd Lemmer één van de belangrijkste vissersdorpen van Nederland. Het dorp had een vloot van bijna 150 vissersboten. Met de komst van de afsluitdijk kwam hier een einde aan.

Tegenwoordig is Lemmer één van de populairste toeristische trekpleister van Friesland. Zowel op het water als over land. Door zijn ligging aan het IJsselmeer en aan de Friese Meren komen veel watersporters naar dit oude vissersdorp toe. Wie de haven van Lemmer binnen wil varen zal door de Lemstersluisen moeten varen Deze historische sluis is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw. In de have van Lemmer is het een komen en gaan van plezierbootjes. Hierdoor hebt je als met de auto naar het dorp komt wel een grote kans dat je voor een open brug komt te staan. De jachthaven van Lemmer behoort tot de grootste van Nederland

Het historische centrum van Lemmer is tegenwoordig geliefd bij toeristen. Deze komen naar Lemmer toe om te winkelen in de Kortestreek, de Nieuwedijk of de Langestreek. Net buiten de haven aan de Plattedijk is het strand van Lemmer te vinden.

Hier ligt Lemmer

Weersverwachting Lemmer

vandaag
8° / 2°
morgen
9° / 5°
25 apr
9° / 5°
26 apr
10° / 4°
27 apr
18° / 4°
Meer weer van Lemmer op klimaatinfo.nl

Meer informatie