Weersverwachting West-Terschelling

vandaag
15° / 9°
morgen
12° / 10°
23 okt
13° / 10°
24 okt
13° / 11°
25 okt
14° / 11°

West-Terschelling

Waar ligt West-Terschelling?

Externe links

In 1323 werd de Brandariuskerk gebouwd, de toren werd zo gebouwd dat deze kon dienen als baken voor de scheepvaart. De hanzenstad Kampen betaalde mee aan deze vuurtoren omdat de schepen die via de Zuiderzee op weg waren naar Amsterdam een goede markering nodig hadden van de nauwe doorgang tussen Vlieland en Terschelling daar de Waddeneilanden vanuit de Noordzee veel op elkaar lijken. Omstreeks 1570 stortte de eerste Brandaris in zee doordat het eiland zich langzaam verplaatste. De huidige toren is van 1594, in 1837 werd De Brandaris verbouwd om het draaiende licht (fresnellens) te kunnen dragen. In 1920 werd een lamp met elektrische aandrijving geïnstalleerd. In 1977 kreeg de vuurtoren een lift en radarantenne, het licht gaat nu volkomen automatisch. De toren is door het weer, de wind en de zoute zeelucht regelmatig in onderhoud. De toren heeft speciale vogelverlichting zodat vogels er niet tegenaan vliegen.

West-Terschelling heeft in het centrum winkels, restaurants, eethuisjes en enkele hotels gevestigd. Het oude stadhuis is gebouwd in de stijl van de Delftse School, tegenwoordig is er een grand café gevestigd. In het centrum van het dorp zijn nog enkele oude vissershuisjes bewaard gebleven.

West-Terschelling heeft twee musea, Museum ’t Behouden Huys, daar vind je alles over de geschiedenis, cultuur en scheepvaart van het eiland en Centrum voor Natuur en Landschap.

Foto's van West-Terschelling